{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tajna podzemnog kompleksa Ravne

F
22.8.2007. u 12:50
0
0
Tajna podzemnog kompleksa Ravne
0
Tajna podzemnog kompleksa Ravne
Već deveti mjesec Fondacija Arheološki park: Bosanska piramida Sunca neprekidno radi na čišćenju postojeće podzemne mreže tunela Ravne. Međutim još nije odgovoreno na pitanja šta se izgradnjom mnogobrojnih hodnika htjelo postići i ko ih je zapravo izgradio.
Prioritetni je zadatak podgraditi glavni prolaz koji vodi prema 2,5 km udaljenoj Bosanskoj piramidi Sunca i tako ući u piramidu, saopćeno je iz Fondacije.

U prvoj prospekciji u aprilu 2006. konstatovano je postojanje nekoliko bočnih prolaza koji su se naslanjali na glavni pravac tunela.

Tokom radova u 2007. godini otkriveno je niz dodatnih bočnih prolaza. Većina se ostavlja u originalnom stanju koji obično podrazumijeva postojanje unešenog materijala kojim je zatrpano nekoliko metara bočnog prolaza i suhozid koji zatvara taj bočni prolaz.

Tako su formirane dvije misterije: prva, ko je gradio ovaj napredni podzemni građevinski kompleks? Druga, ko je i zašto zatrpavao postojeću mrežu bočnih prolaza i šta su to htjeli sakriti? O kakvoj je tajni riječ iz daleke prošlosti?

Na glavnoj trasi prema piramidi Sunca je otkriveno niz kamenih blokova koji se ostavljaju na originalnim lokacijama za daljnju arheološku obradu, navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: