{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tahirović: Vučića treba pitati gdje su nestali

N
9.5.2014. u 13:57
2
26
Tahirović: Vučića treba pitati gdje su nestali
2
Tahirović: Vučića treba pitati gdje su nestali
Murat Tahirović (Foto: Slobodna Evropa)
Aleksandar Vučić, novi premijer Srbije 13. maja dolazi u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, a većina bh. političara hvali ovaj Vučićev čin, smatrajući čak i privilegijom činjenicu da je ovo njegova prva zvanična posjeta nekoj zemlji kao premijera. Međutim, očito niko od njih ne osluškuje riječi žrtava koje su izgubili najmilije ili prošli torture u logoru tokom agresije na BiH od strane Srbije.
Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida i bivši predsjednik Udruženja logoraša u izjavi za NAP kaže da nikome ne treba zabranjivati dolazak u našu zemlju, a posebno ne zvaničnicima. Ipak, razočaran je ponašanjem lidera, a prije svega predstavnika Bošnjaka.

"Mislim da bi naši lideri pomalo trebali i prepisati ono što je urađeno u Hrvatskoj. Predsjednik Hrvatske je za normalizaciju odnosa sa Srbijom postavio uslov u kojem traži nestala lica iz Hrvatske. Mislim da bi upravo tako trebali pristupiti tome i lideri u BiH", kaže tahirović.

On dodaje da Srbija zasigurno ima određene podatke gdje se nalazi veliki broj državlajna BiH koji su izgubili živote u agresiji, a za kojima se još uvijek traga.

"Mislim da bi to trebao biti osnov za razgovore i početak na neki način da se ta pitanja otvore kako bi porodice došlo do ostataka svojih najmilijih. Prema nekim tvrdnjama neka tijela se nalaze i u Srbiji, a Srbija sigurno može izvršiti pritisak i kad je u pitanju i Republika Srpska da se otkriju i počinioci i mjesta gdje su tijela zakopana", dodao je Tahirović.

Inače, u Bosni i Hercegovini se prema evidencijama još uvijek traga za oko 9.000 nestalih, a o njima se sve rjeđe govori. Političari o nestalima govore samo 30. avgusta na Međunarodni dan nestalih, eventualno i 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava. Stoga Tahirović upozorava da je ovo pitanje između BiH i Srbije neophodno otvoriti, jer je već dugo vremena prošlo.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: