Osuda Brkićevog čina
36

Tahirović: Posjeta potpredsjednika Sabora RH Stojiću nastavak jedne šizofrene politike

A. D.
Murat Tahirović (Foto: J. N./Klix.ba)
Murat Tahirović (Foto: J. N./Klix.ba)
Udruženja žrtava i svjedoka genocida BiH reagiralo na informaciju o tome da je Potpredsjednik Sabora Hrvatske i drugi čovjek HDZ-a Milijan Brkić u zatvoru u Grazu posjetio je osuđenog ratnog zločinca Brunu Stojića, bivšeg ministra odbrane tzv. Herceg-Bosne.
"Nismo iznenađeni da potpredsjednik Hrvatskog sabora posjećuje osuđene ratne zločince, naša je to svakodnevnica. Navikli smo da ih posjećuju i finasiraju iz budžeta za koje svi građani kako u Bosni i Hercegovini, tako i u susjednim zemljama plaćaju porez. Osuđeni ratni zločinci su po pravilu nacionalni heroji, heroji kojima se podižu spomenici, imenuju sportske manifestacije, studentski domovi. Posjeta potpredsjednika Hrvatskog sabora zločincu Stojiću je samo nastavak jedne šizofrene politike koja na ovim prostorima očito ima duboke korjene", stoji u saopćenju kojeg potpisuje predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida BiH Murat Tahirović.

Stojić je jedan od šestorke koja je u Haaškom sudu pravomoćno osuđena za ratne zločine te je osuđen na pojedinačnu kaznu od 20 godina.

Na suđenju nekadašnjem premijeru Jadranku Prliću, ministru odbrane Bruni Stojiću, načelnicima Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane generalima Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću te zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću i nekadašnjem načelniku Odjela za zatočeničke centre Berislavu Pušiću sud je odredio zatvorsku kaznu od ukupno 111 godina, a žalbeno vijeće potvrdilo je kaznu od 20 godina zatvora za Brunu Stojića.

Iz Evropske komisije nedavno su poručili da u Evropskoj uniji nema mjesta za zapaljivu retoriku i glorifikaciju ratnih zločinaca.