Spomenik od dva metra
44

Tahirović: Nakon usvajanja rezolucije nastavljamo sa aktivnostima i planovima koji su vezani za UN

I. Sa.
Foto: Klix.ba/ Ilustracija
Foto: Klix.ba/ Ilustracija
Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović rekao je kako se tokom Generalne skupštine UN-a ukazalo na potrebu izmjene budžeta.

Razlog je jer je neophodno obezbijediti određena finansijska sredstva kako bi se ispratilo sve ono što slijedi nakon usvajanja rezolucije.

"Bit će obezbijeđena i sredstva za praćenje dešavanja oko 11. jula", izjavio je Tahirović.

Udruženja žrtava, nakon usvajanja rezolucije, nastavljaju sa aktivnostima i planovima koji su vezani za UN.

"Prvog jula u zgradi Generalne skupštine UN-a planirano je otvaranje izložbe fotografija i drugih artefakata iz Srebrenice u organizaciji Memorijalnog centra Srebrenica. Dan kasnije je konferencija u zgradi UN-a, a kojoj će prisustvovati i glavni tužitelj Haškog tribunala, predstavnici UN-a, generalni sekretar, naš ambasador... A 3. jula je bilo planirano otvaranje spomenika, odnosno Cvijeta Srebrenice ispred zgrade UN-a u bašti. Međutim, zbog procedura oko izdavanja dozvola i kamena koji bi trebao doći sve se malo razvuklo, pa ćemo mi tog datuma položiti kamen temeljac. Nadam se da će se naredne godine cijela ta procedura završiti i da ćemo postaviti spomenik", poručio je Tahirović za FTV.

Naveo je da je sve ostalo oko spomenika završeno, od idejnog rješenja i ostalih procedura. Spomenik bi trebao da bude dva sa dva metra.

"On će biti stalno ispred zgrade UN-a i da ukazuje na genocid počinjen u Srebrenici. Nakon izložbe 1. jula, bit će stalna postavka spomen sobe gdje će biti izložene određene fotografije iz Srebrenice, artefakti, ali i ono što su majke radile u prethodnom periodu. Tako da će to ostati kao trajna i stalna izložba u okviru UN-a u New Yorku", pojasnio je Tahirović.