BiH
0

Tafro: Ministar Jelečević odgovoran za lažne korisnike invalidnina

FENA
Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH i ministar Perica Jelečević odgovorni su za štetu koja se nanosi budžetu Federacije BiH za sve eventualne lažne korisnike invalidnina, smatra Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH.

Ovu tvrdnju Udruženje potkrepljuje činjenicom da je upravo ovo ministarstvo donijelo i izvršilo reviziju rješenja na osnovu kojih se isplaćuju invalidnine.

Imenujući ministra Pericu Jelečevića odgovornim 'za štetu koja se nanosi budžetu Federacije' u saopćenju koje potpisuje Aziz Tafro, predsjednik Udruženja, navodi se da "unatoč tvrdnjama da je od 24.000 osoba kojim je njegovo ministarstvo donijelo rešenja o priznanju statusa invalida, čak 30 posto lažnih korisnika, dakle 7.200 osoba, tim osobama se i dalje vrši isplata invalidnina na štetu proračuna Federacije BiH".

Iz Udruženja ističu da Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH već duže krši osnovna ljudska prava invalidnih i hendikepiranih osoba u Federaciji BiH na način da vrši opstrukciju primjene Zakona, dok "veliki broj najtežih invalida mjesecima čeka donošenje rješenja i početak isplate ionako niskih invalidnina".

"Taj problem je još teži kad se uzme u obzir činjenica da je veliki broj invalida imao priznat status i ostvarivao pravo po kantonalnim propisima. Donošenjem federalnog zakona njihova kantonalna rješenja su stavljena van snage, a federalna rješenja još nisu donesena. Tako je veliki broj civilnih invalida i civilnih žrtava rata ostao bez ikakvih primanja, što se posebno odražava na invalidnu i hendikepiranu djecu", navodi se.

Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH u saopćenju apelira na nadležna tužilaštva da protiv odgovornih osoba koja su donijela rješenja "lažnim invalidima“ preduzme zakonom propisane mjere.