{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tafro: Ministar Jelečević odgovoran za lažne korisnike invalidnina

F
12.9.2007. u 14:05
0
0
Tafro: Ministar Jelečević odgovoran za lažne korisnike invalidnina
0
Tafro: Ministar Jelečević odgovoran za lažne korisnike invalidnina
Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH i ministar Perica Jelečević odgovorni su za štetu koja se nanosi budžetu Federacije BiH za sve eventualne lažne korisnike invalidnina, smatra Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH.
Ovu tvrdnju Udruženje potkrepljuje činjenicom da je upravo ovo ministarstvo donijelo i izvršilo reviziju rješenja na osnovu kojih se isplaćuju invalidnine.

Imenujući ministra Pericu Jelečevića odgovornim 'za štetu koja se nanosi budžetu Federacije' u saopćenju koje potpisuje Aziz Tafro, predsjednik Udruženja, navodi se da "unatoč tvrdnjama da je od 24.000 osoba kojim je njegovo ministarstvo donijelo rešenja o priznanju statusa invalida, čak 30 posto lažnih korisnika, dakle 7.200 osoba, tim osobama se i dalje vrši isplata invalidnina na štetu proračuna Federacije BiH".

Iz Udruženja ističu da Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH već duže krši osnovna ljudska prava invalidnih i hendikepiranih osoba u Federaciji BiH na način da vrši opstrukciju primjene Zakona, dok "veliki broj najtežih invalida mjesecima čeka donošenje rješenja i početak isplate ionako niskih invalidnina".

"Taj problem je još teži kad se uzme u obzir činjenica da je veliki broj invalida imao priznat status i ostvarivao pravo po kantonalnim propisima. Donošenjem federalnog zakona njihova kantonalna rješenja su stavljena van snage, a federalna rješenja još nisu donesena. Tako je veliki broj civilnih invalida i civilnih žrtava rata ostao bez ikakvih primanja, što se posebno odražava na invalidnu i hendikepiranu djecu", navodi se.

Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH u saopćenju apelira na nadležna tužilaštva da protiv odgovornih osoba koja su donijela rješenja "lažnim invalidima“ preduzme zakonom propisane mjere.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: