BiH
0

Tadićeve izjave o BiH s 'optimističkim signalom'

SRNA
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko rekao je u Briselu da su nedavne izjave predsjednika Srbije Borisa Tadića u vezi sa BiH bile izjave sa "umjerenim stavom" i "optimističkim signalom".

Inzko je u razgovoru sa novinarima rekao da je politička situacija u BiH krhka, ali da je uprkos tome optimista za budućnost zemlje, te dodao da je morao iskoristiti bonska ovlašćenja, ali da je to sada "iza".

Inzko je rekao da pokušava uvijek najprije da postigne političko rješenje i da bonska ovlašćenja "predstavljaju samo posljednju mogućnost koja mu stoji na raspolaganju".

"Morao sam ih koristiti. Sada je to iza nas i možemo napredovati", rekao je Inzko, navodeći da su za BiH, pored političke stabilnosti, važne i puna integracija i suverenitet.

Na pitanje o mogućem pristupanju BiH EU, Inzko je rekao da vjeruje da je još prerano za to, ali da "može da se vidi kako će ići dalje, ako sve ide kako treba i sljedeći izbori iduće godine budu sprovedeni.

Inzko je rekao da ne vjeruje da će ukidanje viza biti moguće za BiH početkom iduće godine, nego da će biti potrebno još šest mjeseci, to jest od jula 2010. godine.

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je u ponedjeljak, 22. juna, da je nastala nova situacija nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko poništio zaključke Narodne skupštine RS, kao i da Srbija ne prihvata nikakvu politiku nametanja rješenja.

Tadić je, poslije sastanka sa premijerom RS Miloradom Dodikom u Banjaluci, rekao da je došao kao predsjednik Srbije koja je garant poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji podrazumijeva da Srbija punom snagom podržava integritet BiH i ustavno uređenje, što podrazumijeva postojanje FBiH i RS.