Diskusija o EU i BiH
0

"Tadićev zadatak je da obuzda Dodika"

Sarajevo-x.com
Foto: Deutsche Welle
Foto: Deutsche Welle
Političko stanje u BiH i nakon 17 godina stagnira. Postoje tri rješenja za izlazak iz krize: ukidanje viznog režima, promjena politike Zagreba i Beograda prema BiH i veći politički angažman građana i civilnog društva. To je zaključak učesnika diskusije na temu “Evropska unija i Bosna i Hercegovina: Promjena politike ili odbijanje stvarnosti”, piše Deutsche Welle.

Diskusiju u Berlinu organizovala je Fondacija Stranke Zelenih, Heinrich Böll. Za učešće u samoj diskusiji o političkoj perspektivi Bosne i Hercegovine, poziv je upućen njemačkim parlamentarcima koji se bave pitanjima Balkana. Pozvani su bili i zamjenik visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Rafi Gregorijan i ambasador Turske u Sarajevu, koji su u posljednjem trenutku, bez obrazloženja, otkazali učešće.

Ko će da ispravlja “krivu Drinu”?

Njemačka parlamentarka iz Stranke Zelenih Marieluise Beck koja ujedno predsjedava i Parlamentarnom grupom za Bosnu i Hercegovinu, tek se prije nekoliko dana vratila iz službene posjete Sarajevu. Tvrdi da za ovih 17 godina, koliko se bavi Bosnom i Hercegovinom, još nikada nije vidjela umornije političare.

“Ja jednostavno više ne znam šta da činim zbog stanja u Bosni i Hercegovini. Nikada više nisam bila toliko bespomoćna kao sada i to me uznemirava. Mislim da situaciju još jedino mogu da poboljšaju stanovnici te zemlje koji će se svojim političarima obratiti riječima: Želite li da razorite ili da izgradite ovu zemlju? Mi želimo da radimo i da zarađujemo, da putujemo i budemo bezbjedni. A, upravo sve ove stvari, sadašnji političari namjerno sprječavaju!”

Evropa je pogriješila prema građanima Bosne i Hercegovine, jer ih nije oslobodila viznog režima. A grešku bi mogla da ispravi još tokom ove godine, međutim, pogrešnu politiku koja je ranijih godina vođena prema Bosni i Hercegovini, morali bi da isprave i službeni Zagreb i Beograd, ocjenjuje Rainer Stinner, spoljno-politički stručnjak Kluba poslanika njemačkih liberala. Hrvatska u tom smislu dobro napreduje, a Srbija bi trebala malo više da se potrudi, ocjenjuje Stinner, prenosi Deutsche Welle.

"Milorad Dodik je dobar igrač, koji jednim dijelom uspješno igra sa svojim partnerima iz regiona. Mislim da Dodik ne želi pripojiti Republiku Srpsku Srbiji, jer on tada više ne bi bio svjetski prvak, već samo jedan prilično beznačajni pokrajinski princ. Gospodinu Tadiću smo jasno rekli da od njega očekujemo da Dodika obeshrabri, a ne da ga ohrabri u njegovim političkim igrarijama.”

“Amerikanci još budno prate stanje u Bosni i Hercegovini”

Od Bosne i Hercegovine i njene budućnosti ruke još nije digla ni američka adminsitracija. Američki političari i ubuduće će davati Evropljanima poticaj za političku volju pri rješevanju bosansko-hercegovačkog pitanja. Jer, Evropska unija je prilično razjedinjena, kada se radi o spoljnoj politici, komentariše Ivana Howard iz američke nevladine organizacije “Nacionalni doprinos demokratiji” (National Endowment for Democracy).

Na budućnost svoje zemlje ne mogu uticati samo njeni građani. Jer, glasačima u Bosni i Hercegovini nije dopušteno da glasaju racionalno. Glasači ne mogu da biraju između najboljih političkih platformi za zapošljavanje ili borbu protiv korupcije, jer u svakoj izbornoj kampanji dominiraju nacionalne teme, objašnjava Howard.

“Uloga međunarodne zajednice, a pogotovo Evropske unije, je da, koliko god je to u njenoj mogućnosti, ukloni taj faktor staha, ukloni bilo kakvu priču o stvarima koje na koncu svega nisu toliko bitne za prosječnog građanina. Oni moraju poslati poruku da neće biti drastičnih promjena u strukturi zemlje i da građani o tome ne treba da brinu kada izađu na izbore i zaokruže jedno ime ili broj.”