{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tadićev dolazak je udar na BiH

S
8.9.2009. u 17:06
0
70
Tadićev dolazak je udar na BiH
0
Tadićev dolazak je udar na BiH
Član Predsjedništva BiH, dr. Haris Silajdžić način na koji je Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić posjetio našu zemlju udar na suverenitet i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine, te također predstavlja nametanje RS-a kao međunarodnog subjekta kroz direktnu komunikaciju i organizaciju sa stranim državama.
Povodom toga je Haris Silajdžić uputio je dodatnu tačku dnevnog reda za sutrašnju sjednicu Predsjedništva BiH u vezi boravka Predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića u Bosni i Hercegovini.

Tokom jučerašnje posjete Ministarstvu vanjskih poslova BiH, zamjenica srbijanskog ambasadora u BiH, gosp. Ljiljana Borovčanin, je navela da Tadić danas slijeće na sarajevski aerodrom, a da “cjelokupnu organizaciju ove posjete vrši Protokol Vlade Republike Srpske.”

"Ovakav odnos predstavlja direktan udar na suverenitet i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine, te također predstavlja nametanje RS entiteta kao međunarodnog subjekta kroz direktnu komunikaciju i organizaciju sa stranim državama. Taj odnos se ni u kom slučaju ne može opravdati “specijalnim paralelnim odnosima” između RS i Srbije jer član Ustava BiH koji takve odnose dozvoljava jasno drži da oni moraju biti “u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Bosne i Hercegovine", saopšteno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH, Harisa Silajdžića.

Također, razlog Tadićevog boravka na Palama je ceremonija otvaranja škole pod nazivom “Srbija,” čime se direktno krši princip konstitutivnosti naroda koji je utemeljen presudom Ustavnog suda BiH još 2000. godine. Naziv javne ustanove po državi koja je prema njenom Ustavu “država srpskog naroda” jasno “stavlja naglasak na srpsko svojstvo” te ustanove, što je Ustavni sud BiH ocijenio kao direktno kršenje Ustava BiH.

S obzirom na ove činjenice, Silajdžić će zatražiti da se Predsjedništvo BiH u cilju zaštite suvereniteta Bosne i Hercegovine očituje o ovim koordiniranim potezima Srbije i RS entiteta koji znatno ugrožavaju mir i stabilnost u regionu. U vezi naziva škole, od Ustavnog suda BiH će se uskoro zatražiti ocjena ustavnosti tog naziva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: