{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tadić: U Evropsku uniju svi zajedno

N
22.3.2005. u 17:10
0
0
Tadić: U Evropsku uniju svi zajedno
0
Tadić: U Evropsku uniju svi zajedno
Privredne delegacije FBiH i SCG-a sastale su se danas u Beogradu i tom im je prilikom predsjednik Srbije Boris Tadić prenio poruku koju je donio iz Bruxellesa - najlakši način ulaska zemalja regije u Evropsku uniju je ulazak svih zajedno.
Tadić je dodao i da Evropa poručuje da "niko ne treba sprečavati ulazak susjednih zemlja u EU", ocijenivši da je nužno što prije riješiti problem nastao u provođenju sporazuma o slobodnoj trgovini s BiH.

Prema Tadićevim riječima, Hrvatska, SCG i BiH imaju zajedničke prepreke, ako ni u čemu, onda u saradnji s Haaškim tribunalom. ''Tribunal u Haagu ne samo da ima moralne, historijske i pravne dimenzije, nego i svoju privrednu dimenziju, što niko ne smije zanemariti", naglasio je Tadić istaknuvši da je važno je da Srbija i BiH unaprijede saradnju u mnogim privrednim oblastima.

"Jedni drugima trebali bismo olakšavati i poticati euroatlantske integracije. Samo na taj način pravimo ambijent koji olakšava proizvodnju i poboljšava kvalitetu života građana", zaključio je Tadić.

Premijer Federacije BiH Ahmet Hadžipašić naglasio je da problem sporazuma o trgovinskoj razmjeni nije nerješiv. On je istaknuo da trenutna trgovinska razmjena dviju zemalja iznosi 1,5 milijardi maraka i izrazio uvjerenje da se u vrlo kratkom roku može udvostručiti.

Prema njegovim riječima, BiH i SCG mogu ostvariti vrlo uspješnu saradnju u oblasti namjenske proizvodnje, i to u proizvodnji komponenti i zajedničkom plasmanu na svjetskom tržištu.

Hadžipašić je rekao da u pogledu integracije u EU postoji izvjestan zastoj u prihvatljivosti mjera koje treba provesti u BiH i da se u EU ne može ući usvajanjem zakona, nego provođenjem usvojenih mjera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: