BiH
0

Tadić: Tužba BiH protiv SCG ne doprinosi razvoju odnosa

FENA
Tužba koju je Bosna i Hercegovina pokrenula protiv Srbije i Crne Gore pred Međunarodnim krivičnim sudom u Haagu predstavlja veliku teškoću u odnosima dviju zemalja, izjavio je danas u Beču predsjednik Srbije Boris Tadić.

"Lično mislim da je genocid problem koji mora da se rješava individualnom odgovornošću. Genocidne nacije i države ne postoje", rekao je Tadić u razgovoru s novinarima, neposredno poslije susreta s generalnim sekretarom OSCE-a Markom Perrenom de Brishamboom.

"Kad bi takve države postojale", dodao je, "onda bismo morali da se vratimo duboko u prošlost, jer ne može genocid važiti samo u jednom trenutku, a ne i za sve ranije trenutke", rekao je Tadić a prenosi Tanjug.

"To je razlog", naglasio je predsjednik Srbije, "što insistiram na individualnoj odgovornosti."

Tadić je također rekao da "ne možemo upravljati zbivanjima na Balkanu upotrebljavajući stare instrumente, niti pak možemo krenuti naprijed ako pokušavamo druge zakucati za prošlost".

"Na Balkanu su svi pobjednici i žrtve. Vrhunska je nekorektnost ako se ta činjenica pokuša izmijeniti zbog nekakve koristi koja bi mogla da se iz toga izvuče", zaključio je Tadić.