{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tadić: Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH

F
6.9.2007. u 16:50
0
0
Tadić: Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH
0
Tadić: Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH
Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Banjoj Luci da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, te Daytonski sporazum i želi da uspostavi i bliže odnose sa Federacijom BiH. Prema njegovim riječima, takav je pristup dobrobit za sve narode i države u regionu.
On je, na pres-konferenciji nakon prve sjednice Vijeća za saradnju RS-a i Srbije, a u skladu sa potpisanim Sporazumom o specijalnim i paralelnim odnosima RS-a i Srbije, naglasio da njegova zemlja želi najtješnju moguću saradnju u regionu i želi da ponudi takve odnose i Federaciji BiH.

"Ako je srbijanska vlada bila spremna da ponudi pet hiljada tona kukuruza iz Robnih rezervi RS-u, spremna je istu takvu ponudu da uputi i Federaciji BiH, što je i praktičan dokaz da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, te poštuje sve sporazume, Daytonski sporazum, vojno-tehnički sporazum i Rezoluciju 1244 i samo na takav način mi tretiramo pravni osnov za stabilnost i dalje ostvarivanje uspostavljene stabilnosti u čitavom regionu imajući u vidu sve političke odnose sa kojima se suaočavamo u ovoj i narednim godinama", kazao je Tadić.

Srbijanski predsjednik smatra da je takav pristup od dobrobiti za sve narode i sve države u regionu.

Ističući da današnja sjednica Vijeća ima svoju političku, ali i duboku ekonomsku dimenziju, Tadić je kazao da Srbija želi da doprinosi stabilnosti u regionu, te tako i gleda učešće svoje zemlje u radu Vijeća za saradnju.

Poručivši da kompanije iz Srbije imaju svoje legitimne interese na prostoru čitave BiH, kao i obranuto, te naglasio da je cilj da se podstakne ekonomska saradnja zbog čega je na sjednici Vijeća dat jedan politički impuls kompanijama u oblasti elektroprivrede da razmotre mogućnosti integracije elektroprivrednih sistema.

To je, naveo je, strateški važno i za građane koji žive sa obje strane Drine, te doprinos evropskim sporazumima u oblasti elektroprivrede i energetike uopće.

Na sjednici Vijeća za saradnju, kako je naveo, razmatrana jer i mogućnost saradnje u zaštiti od elementranih nepogoda, koje nemaju granicu, a ocjena je da BiH treba da bude integrirana u jedan takav zajednički projekat u oblasti zaštite od elementarnih nepogoda.

Sledeća sjednica Vijeća za saradnju RS-a i Srbije bit će u Beogradu, a do tada će se sastati ekspertski timovi kako bi razmotrili i moge druge oblasti zajedničke saradnje u drugim oblastima, obrazovanju i drugom, te ekonomskom ulaganju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: