{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tadić se sastala s Brammertzom: MMKS će nastaviti pružati podršku Tužilaštvu BiH

22.5.2018. u 18:44
0
4
Tadić se sastala s Brammertzom: MMKS će nastaviti pružati podršku Tužilaštvu BiH
0
Glavni tužilac pri MMKS Serge Brammertz posjetio je Tužilaštvo BiH i sastao se s v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordanom Tadić i dužnosnicima Posebnog odjela za ratne zločine u Tužilaštvu BiH.
Dužnosnici Tužilaštva BiH informirali su Brammertza o ostvarenim rezultatima Tužilaštva BiH koje je dostiglo brojku od oko 800 optuženih osoba za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, od osnivanja institucije.

Također, tužioci i stručno osoblje tokom 2017. godine sudjelovali su u 115 aktivnosti vezanih za procese ekshumacija i identifikacija nestalih osoba u svim krajevima BiH.

Dužnosnici Tužilaštva BiH informirali su Brammertza o svom sudjelovanju u izmjenama Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kojom se definiraju aktivnosti koje trebaju značajno ubrzati procesuiranje predmeta na državnoj razini, entitetskim razinama i Brčko Distriktu BiH.

Brammertz je istakao da je nakon okončanja mandata MKSJ, krajem prošle godine, Međunarodni mehanizam za kaznene sudove (MMKS) zajedno sa tužilaštvom pri MMKS, preuzeo sve aktivnosti vezane za preostale procese koji se vode u Haškom sudu, kao i aktivnosti koje se odnose na saradnju sa pravosudnim institucijama u regionu.

Tužilaštva su dogovorila da će tužilaštvo pri MMKS nastaviti pružati podršku Tužilaštvu BiH u vidu specijalističkih treninga kao i ustupanju dokaza u predmetima ratnih zločina.

Brammertz je podržao rad Tužilaštva BiH u procesuiranju i kažnjavanju počinjenih ratnih zločina te istakao da je proces traženja i identifikacije nestalih osoba jedan od ključnih koraka za donošenje pravde porodicama nestalih osoba, kao i da je saradnja tužilaštava u regionu, bitan segment u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina koji su počinjeni u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: