BiH
0

Tadić: RS vjerovatno ne čekaju dobra rješenja u ustavnim promjenama

FENA
Visoki funkcioner Srpske demokratske stranke (SDS) Ognjen Tadić izjavio je danas da će njegova stranka svoj stav o rješenjima za ustavne reforme iznijeti nakon sastanka političkih bh. lidera u Širokom Brijegu.

On je novinarima rekao da RS-u vjerovatno ne čekaju dobra rješenja u ustavnim promjenama, navodeći da o tome svjedoči i odluka PDP-a da ne ide na pregovore političkih lidera u Široki Brijeg.

"PDP bi najradije sada napustio skupštinsku većinu, ali uz kalkulaciju da se opet vrati poslije lokalnih izbora", ocijenio je on.

Tadić je dalje rekao da je učešće premijera RS-a Milorada Dodika u predizbornoj kampanji u Srbiji nanijelo štete RS-u, navodeći da je Dodik odgovore izbornog štaba radikalskog kandidata Tomislava Nikolića "tretirao kao međudržavno pitanje".

"Umjesto da odgovori uime svoje stranke, kao što i napada uime svoje stranke, on je iskoristio poziciju predsjednika Vlade i doveo nas u situaciju da kabinet predsjednika Vlade RS polemiše sa izbornim štabom jednog od kandidata u Srbiji", kazao je Tadić.

Prema njegovim riječima, na taj način Dodik je "demonstrirao potpuno odsustvo državničke i političke mudrosti".