{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tadić: Republika Srpska je izraz potrebe srpskog naroda

S
3.2.2012. u 23:00
0
91
Tadić: Republika Srpska je izraz potrebe srpskog naroda
0
Tadić: Republika Srpska je izraz potrebe srpskog naroda
Boris Tadić na Jahorini (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras na AlJazeeri Balkans da je Republika Srpska nastala u jednom političkom trenutku kao izraz potrebe srpskog naroda u BiH da ima svoje institucije.
Tadić je ocijenio da BiH mora da bude društvo u kojem se na način, koji ne podsjeća na ratnu retoriku, diskutuje o svim problemima zemlje, istakavši da je samo u takvim okolnostima moguće naći rješenje, koje nije u tome da jedna strana prevlada.

"Kakav je unutrašnji odnos među entitetima, to je stvar BiH i njenih građana i legitimnih predstavnika tih građana", rekao je Tadić za televiziju "Al Jazeera Balkans".

On je istakao da je bilo logično, korisno i normalno što je bio na proslavi obilježavanja 20 godina postojanja Republike Srpske u Banjaluci.

"Srbija ima specijalne i paralalne veze sa Srpskom i želi da iste takve veze ima sa Federacijom BiH, jer vrlo pažljivo posmatra procese u BiH. Ako ih nema onda nema ni pune odnose sa svim institucijama BiH što na kraju obezbjeđuje da čitav sistem naših odnosa funkcioniše u punoj mjeri", naveo je Tadić i dodao da specijalne veze sa FBiH zavise od Federacije, a ne od Srbije koja je u svakom trenutku spremna.

Predsjednik Srbije, koji je sa članovima Predsjedništva BiH i hrvatskim predsjednikom Ivo Josipovićem učestvovao na trilateralnom sastnaku na Jahorini, rekao je da su se odnosi tri zemlje primijenili na bolje. "Bez BiH, Srbije i Hrvatske nema trajne stabilnosti na prostoru zapadnog Balkana", smatra Tadić.

Od nove Vlade Hrvatske, Tadić očekuje da će biti raspravljena neka otvorena pitanja, ocijenivši da stvari u srpsko-hrvatskim poslovima idu uzlaznom linijom.

"Svi znaju da o otvorenim pitanjima Srbije i Hrvatske govorimo neprekidno. Sada ćemo ući u jedan proces i vidjećemo da li će biti spremnosti i sposobnosti da dođe po povlačenja tužbe pred Međunarodnim sudom pravde", rekao je Tadić i dodao je tužbe moguće povući kroz dogovore što je jedino realno rješenje.

On je istakao da Srbija ne gleda sa odobravanjem na to što su Hrvatska i BiH najavile da neće podržati kandidaturu Vuka Jeremića za predsjednika Generalne skupštine UN.

Tadić je istakao da Srbi, Hrvati i Bošnjaci nemaju istovjetno viđenje istih tragičnih događaja iz 18. i 19. vijeka, te iz 30-tih, 40-tih i 90-tih godina prošlog vijeka i da bi iz praktičnih razloga morali da primijene princip da "budu jedni sa drugima ili jedni pored drugih".

Ističući da su sve strane suštinski doprinijele proteklom ratu, razaranju i nasilju i da su sa svih strana bile zapaljive riječi, Tadić kaže da suštinski pokušava da se danas izmijeni kod u politici, da ne postoji agresivna i mrziteljska riječ.

Govoreći o Kosmetu, Tadić je rekao da njegov plan u četiri tačke podrazumijeva uviđanje realnosti, a to je da je podjela nemoguća jer velike sile to ne žele, dok sa druge strane na sjeveru Kosmeta postoji problem koji Priština i međunarodna zajednica ne mogu da riješe. On kaže da odgovor o ovom planu nije negativan, ali da nije baš ni pozitivan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: