|

Tadić poziva Lajčaka da preispita odluke

Tadić poziva Lajčaka da preispita odluke
0
F
FENA
27.10.2007. u 15:23
0
komentara
0

dijeljenja
Tadić poziva Lajčaka da preispita odluke
Predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je viskog predstavnika u Bosni i Hercegovini Miroslava Lajčaka da još jednom preispita mjere koje je donio.
"Glas Republike srpske mora da se poštuje i uvaži jer Dejtonski sporazum obavezuje da promjena bilo kog principa mora biti potvrđena konsenzusom sva tri konstitutivna naroda. Republika Srbija je kao potpisnica mirovnog sporazuma privržena tom principu", izjavio je u subotu Tadić agencijama.

Predsjednik Tadić je ponovio da se Srbija zalaže za mir i stabilnost u cijeloj regiji, prenio je B-92.

"Poštujemo teritorijalnu cjelovitost svake zemlje, i u tom smislu nedvosmisleno i BiH. Njeno ustavno uređenje je zasnovano na principima sporazuma iz Daytona, i odluke se ne mogu donositi na štetu jednoga konstitutivnog naroda", istaknuo je Tadić.

Tadić je pozvao Lajčaka da postigne kompromis s premijerom RS-a Miloradom Dodikom, ali i da reagira na neprimjerene poruke koje pojedini dužnosnici iz BiH upućuju zvaničnicima Srbije.

Predsjednik Srbije naveo je da neprimjerene i nediplomatske izjave koje sadrže prijetnje nisu rješenje za novonastali spor i pozvao međunarodnu zajednicu i bosanske dužnosnike na smirivanje strasti i poštovanje Dejtonskog sporazuma, kao garanta mira i stabilnosti u BiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.