{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tadić posjetio Vijeće ze regionalnu saradnju

F
6.7.2011. u 17:57
0
0
Tadić posjetio Vijeće ze regionalnu saradnju
0
Tadić posjetio Vijeće ze regionalnu saradnju
Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić posjetio je danas Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) u Sarajevu, gdje je tokom sastanka s generalnim sekretarom RCC-a Hidom Biščevićem izrazio punu podršku radu ove organizacije, saopćeno je.
Dvojica zvaničnika su razgovarali o zajedničkim aktivnostima koje će uslijediti nakon što je Srbija prošle sedmice preuzela predsjedavanje Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), čija je RCC operativna ruka.

Predsjednik Tadić je istakao da će borba protiv organiziranog kriminala biti glavni prioritet srbijanskog predsjedavanja.

„SEECP će također raditi na nastavku procesa proširenja EU. Saradnja u energetskom sektoru, kulturi, zajednički rad na velikim infrastrukturnim projektima i izgradnja kapaciteta kojima bi se odgovorilo na katastrofe također će biti prioriteti regiona tokom narednih godinu dana“, rekao je predsjednik Srbije.

Tadić i Biščević su posvetili pažnju značaju ojačane regionalne saradnje kao snažne platforme za realizaciju evropske i euroatlantske perspektive zemalja jugoistočne Evrope.

„Na samitu SEECP-a održanom prošle sedmice u Crnoj Gori pokazana je potreba da se održe i osnaže pozitivni trendovi u regionu i da se kroz zajedničke napore pretvore u nepovratan napredak jugoistočne Evrope“, rekao je generalni sekretar Biščević.

„Takva bi platforma trebala omogućiti regionu da se okupi oko značajnih projekata u oblasti energetike i infrastrukture a naročito transporta“.

Generalni sekretar RCC-a informirao je predsjednika Tadića o dosadašnjim aktivnostima ove organizacije na provedbi njene strategije i programa rada za period 2011-2013. godina te izrazio uvjerenje da će srbijansko predsjedavanje SEECP-om donijeti dodatnu sinergiju njenoj daljnjoj provedbi.

Dvojica zvaničnika su također razgovarali i o političkoj situaciji u regionu i složili se da preostala otvorena pitanja ni u kom slučaju ne bi trebala sprečavati regionalnu saradnju i napredak jugoistočne Evrope u cjelini, saopćeno je.

Kao nasljednik Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) pomaže regionalnu saradnju te podržava evropske i euroatlantske integracije u jugoistočnoj Evropi.

Fokusira se na ekonomski i društveni razvoj, infrastrukturu i energetiku, pravosuđe i unutrašnje poslove, sigurnosnu saradnju, izgradnju ljudskih potencijala i parlamentarnu saradnju.

Sjedište RCC-a je u Sarajevu a u njegovom članstvu je 46 zemalja, organizacija i međunarodnih finansijskih institucija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: