BiH
0

Tadić: Narodi na Balkanu moraju se suočiti sa zločinima

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da srpski, kao i ostali narodi na Balkanu moraju da se suoče sa zločinima koji su počinjeni u njihovo nacionalno ime, istakavši da su zločine činili ljudi sa imenom i prezimenom.

"Svi zločini moraju da imaju svoje krivce, za koje bih želio da što duže budu u zatvoru, neki od njih su to činili samo svojom voljom, a neki i uz naredbu drugih. Zato ću uvijek da pozivam političare iz drugih nacija i iz Srbije da ne prave kompromis kada se radi o ratnim zločinima i krivcima za te zločine", rekao je Tadić.

Govoreći o prošlonedjeljnom pomenu žrtvama rata u Kravicama i Bratuncu (BiH), Tadić je izrazio žaljenje što pomenu nisu prisustvovali predstavnici međunarodne zajednice, hrvatskog i bošnjačkog naroda.

"Moramo da razumijemo da je užasna nevolja i tragedija koja se svima zajedno desila devedesetih godina istovremeno i prilika da budemo jedni sa drugima kada dajemo pomen žrtvama, da iskažemo solidarnost jedni s drugima", rekao je Tadić u intervjuu dnevnom listu "Danas".

Prema njegovim riječima, suprotnim ponašanjem ostavlja se mogućnost da se relativizuju zločini i krivci.

Tadić je poručio da će nastaviti da govori "o zločinima i zločincima kao centralnoj liniji razlikovanja anticivilizacije i civilizacije jednog naroda, bilo da se radi o Srbima, Bošnjacima, Hrvatima ili Albancima" i da neće "pristati na bilo koje kompromisno ili prešutno rješenje kada je na dnevnom redu ova tema".

Predsjednik Srbije je kazao da je veliki protivnik revitalizacije "miloševićevsko-radikalske" politike ili politike koja je zemlju vodila u sukobe, zbog čega je neophodno da političke reforme uvijek sadrže i reforme vrednosnih sudova.

Komentarišući tužbu Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, Tadić je rekao da se Srbija za taj proces, koji počinje u februaru, "vrlo ozbiljno" pripremila.

"Taj je proces, na neki način, ujedno i šansa da pronađemo modelitet naših odnosa u budućnosti sa svim nacijama sa kojima smo ušli u historijski spor", ocijenio je Tadić.