Milorad Dodik
0

'Tadić nam pomaže da poredamo prioritete'

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska još jača poslije mjera visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, što je pokazalo opšte jedinstvo svih političkih snaga i dodao da će na Inzkove mjere uslijediti jedinstven odgovor.

"U narednim danima koncipiraćemo svoj odgovor, koji će biti dat Skupštini na usvajanje. Tim aktom utvrdićemo zajednički odgovor o onome što je uradio visoki predstavnik. U osnovi ćemo iskazati neslaganje sa antidemokratskim i necivilizacijskim metodama koje su, u suštini, protivne Ustavu BiH i potpuno se kose sa Dejtonskim sporazumom", rekao je Dodik u intervjuu za sutrašnje "Večernje novosti".

On je naveo da su zaključci Narodne skupštine RS o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na BiH formalno zabranjeni, ali da su oni suštinski do te mere ojačani da nikada nijedni zaključci do sada nisu imali njihovu snagu.

"Mi smo samo željeli da se nelegalni postupci nekih ranijih organa vrate u legalan i ustavan okvir. Razumem da se OHR na neki način prepao te situacije i da mu nije ništa preostalo nego da reaguje na ovako nasilan način. Ali, zaključci time nisu umrli. Mi smo jedinstveno za njih i imaćemo jedinstven odgovor o tome šta treba dalje da radimo", poručio je premijer Dodik.

Dodik je naveo da "nigdje ne piše da neko može da nameće zakone", ali da nema institucije koja može da odgovori na to nasilje.

"Mi verujemo da će doći vrijeme kada će pritisci prestati. Za taj trenutak se pripremamo, jer ćemo podnijeti tužbe vladama zemalja iz kojih su visoki predstavnici. I vrlo smo ozbiljni. Dok čekamo taj trenutak, angažovali smo jednu američku kompaniju koja nas savjetuje", napomenuo je Dodik.

On je naveo da RS gleda Srbiju kao jedino mjesto na svijetu od kojeg očekuje razumijevanje, ali da ne želi njeno stalno prisustvo.

"Mi želimo da razvijemo svoj kapacitet koji će imati vlastiti autoritet. Nikad nijedno rukovodstvo RS nije bilo samostalnije u odnosu na Srbiju, od ovog. Naše odluke su naše. Nema nikakvih sugestija iz Srbije", kaže Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li je predsjednik Srbije Boris Tadić dolazio da ga umiri, Dodik je rekao da "uopšte nije nemiran".

"Tadić nije došao ni da nas umiruje, ni da radi protiv BiH. On nam je pomogao da poredamo prioritete i da se krećemo prema njima. Ali vidim pojačanu aroganciju Sarajeva prema Srbiji. Slažem se da na aroganciju ne treba odgovarati arogancijom. Ali, sve ima mjeru. Ukoliko to dugo traje, onda gubite dostojanstvo", istakao je Dodik.

Dodik je dodao da je njegova retorika uopšte nije problem, jer samo govori stvari koje su tačne i koje niko ne smije da kaže.

"Zahtjev da ublažim retoriku je zahtjev da ćutim. E, neću da ćutim. I ne smijem da ćutim. Moram da galamim. Karakter mi ne dozvoljava da ćutim, ni da odustanem", istakao je Dodik.

Predsjednik Vlade RS kaže da nije kriv što je neko napravio Dejtonski sporazum, pa sad neće da ga se pridržava, a smetam mu što on to hoće.

"Možda misle da je najlakše smjeniti Dodika. Ovako ili onako. Ako ne može da se smjeni, onda da se kriminalizuje, pa da omrzne narodu da ne glasa za njega. Pa da se dovede neko ko nema karakter i ko hoće da ćuti. Ali, dok sam ja ovde, govoriću na sav glas", poručio je Dodik.

On navodi da podržava ono što piše u Dejtonskom sporazumu, a da bi neko da tumači "duh Dejtona".

"Pa, svako ima svoj duh - Bošnjaci jedan, Hrvati drugi. Kako se ko pojavi juri neki duh. Mi smo, izgleda, jedini dobronamjerno dočekali međunarodnu zajednicu i u tome načinili osnovnu grešku. Došli smo do toga da se samo Srbi kažnjavaju i da pokušaju da dovedu RS do provizorijuma u kojem nema ništa, ni policije, ni suda, ni vojske, ni poreza. Kada to završe rekli bi nam: Evo vam ništa i čuvajte to dobro. E, to nam se smučilo. Naš duh to ne dozvoljava, kad su već pustili duhove da hodaju Bosnom", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o eventualnom referendumu za otcjepljenje Srpske, Dodik je rekao da referendum nije nešto što se upotrebljava svakih sedam dana i da je za svaku odluku te vrste potreban legitimitet.

Komentarišući najavu da na sutrašnji sastanak prudske trojke u Sarajevu neće doći lider SDA Sulejman Tihić, Dodik je rekao da je to njegova volja.

"Ja sam tu. Da saslušam i razumijem sve zahtjeve. Rekao sam mu jasno: To što ti hoćeš, ja mogu da razumem, ali ne možeš da dobiješ", rekao je Dodik.

On je napomenuo da je potpredsjednik SAD Joseph Biden, prilikom nedavne posjete BiH, bio više nego korektan i da mu je rekao da je mnogo naučio u Sarajevu.