BiH
0

Tadić: Mostarski statut je protuustavan i unikat je u BiH

FENA
“Mostaru hitno treba novi Statut jer ga ovaj postojeći čini gradom slučajem. Statut je protuustavan, nepravičan i unikat je u cijeloj BiH”, izjavio je danas u Mostaru predsjednik HSS-a BiH Marko Tadić osvrćući se na raspravu sudaca Ustavnog suda Federacije BiH o Statutu Grada Mostara koja se danas trebala održati.

Naime, Ustavni sud Federacije BiH trebao je danas razmatrati zahtjev koji je tom sudu uputila Hercegovačko-neretvanska županija, držeći kako su pojedini dijelovi Statuta Grada Mostara, koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, neustavni. Međutim, po riječima Marka Tadića, do rasprave nije došlo i ona je odgođena.

“Dolazeći u Mostar može se vidjeti da su to dva grada i to zahvaljujući Statutu. Mostaru treba statut kakav imaju svi drugi gradovi, i on ne može biti izuzetak. Mostar mora biti jednako uređen kao Sarajevo ili Banja Luka”, istaknuo je Tadić.

Po njegovim riječima, HSS BiH je pokrenuo inicijativu za izmjenu Izbornog zakona BiH a kojima bi se uvele nacionalne kvote pri izboru za sve razine vlasti, po uzoru na Mostar.

“Međutim, tu inicijativu nitko nije prihvatio ocjenjujući je nerealnom. Ali upravo Mostar pokazuje da takvo nešto može biti i protuustavno, a da funkcionira. Mi smo upravo tom inicijativom željeli skrenuti pozornost na Mostar jer držimo da je Statut Grada Mostara protuustavan, kazao je Tadić.

I hrvatske i bošnjačke stranke u Mostaru slažu se da Statut sadrži brojne manjkavosti. No, kako je objavljeno u današnjim tiskovinama, hrvatske stranke se u potpunosti slažu da nametnuti Statut treba mijenjati, dok u SDA smatraju da Statut vjerojatno ima manjkavosti ali ističu da se "po nečemu mora raditi".