BiH
0

Tadić: Moj odlazak u Srebrenicu doprinos prevladavanju ratne prošlosti

NINA
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas poslije razgovora s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem da će njegov odlazak 11. jula na komemoraciju žrtvama u Srebrenici biti doprinos prevladavanju ratne prošlosti, regionalnoj suradnji i pomirenju i odgovornosti za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.

Hrvatski predsjednik je ocijenio da iz Srebrenice svi mogu izvući pouku i da ona treba biti povodom "pomirenja, udruženja Evrope, prestanka motiva za rat i povodom za suradnju u regiji".

U zajedničkom obraćanju novinarima Tadić je izjavio da se Srbija i Crna Gora i Hrvatska moraju podržavati na putu prema euroatlantskim integracijama, a Mesić je napomenuo da dvije države imaju slične strateške ciljeve i da za njihovo dostizanje trebaju ispuniti određene uslove i evropske standarde, kao što su zaštita manjina, ljudskih sloboda i drugo.

Oni su, međutim, priznali da pored saglasnosti o mnogim važnim pitanjima ima pitanja o kojima nemaju istovjetno mišljenje. Mesić je izjavio da je za Zagreb pitanje povratka izbjeglica "nacionalno i državno pitanje od prvenstvenog značaja" jer je to uslov da Hrvatska bude zemlja sigurnosti koja ispunjava uvjete za euroatlantske integracije.

"Na jednoj strani rješavamo pitanje povratka tih građana, obnove njihovih kuća, a s druge strane pitanje funkcioniranja institucija i garancije sigurnosti, kao i da u dijelove zahvaćene ratom dolazi kapital i tehnologija i da se otvaraju nova radna mjesta", izjavio je Mesić.

Prema Tadićevim riječima, i za SCG i Hrvatsku iznimno je važna saradnja u izgradnji infrastrukture, počevši od autocesta, preko naftovoda prije svih Konstanca-Pančevo-Omišalj-Trst, do plinovoda i drugih infrastruktura.

Mesić je pozvao Tadića u službenu posjetu Hrvatskoj zajedno s privrednicima iz Srbije, što bi, prema njegovim riječima, bila prilika da se organizuju "konkretni pothvati".