Završili obaveze
0

Tadić: Klub Hrvata bio je ključan za funkcioniranje Doma naroda FBiH u proteklom mandatu

S. Š. U.
Delegat u Domu naroda FBiH Ivo Tadić (Foto: I. L./Klix.ba)
Delegat u Domu naroda FBiH Ivo Tadić (Foto: I. L./Klix.ba)
Delegat u Domu naroda FBiH Ivo Tadić (HDZ) smatra da je dobro što je novi, deveti sudija Ustavnog suda FBiH Bošnjak.

Na današnjoj sjednici Doma naroda FBiH kao sudija Ustavnog suda FBiH izabran je Alen Taletović iz reda bošnjačkog naroda.

"Drago mi je da smo konačno završili ovaj dio vezano za izbor sudaca Ustavnog suda FBiH. Uspjeli smo postići dogovor, i u konačnici smatramo da je ovo i rješenje. Imamo tri suca iz reda hrvatskog naroda, tri iz reda bošnjačkog naroda, dva iz reda srpskog naroda i jedan iz reda ostalih. Ispoštovali smo odluku visokog predstavnika u BiH", komentirao je Tadić.

Govorio je delegat HDZ-a i o radu Parlamenta FBiH u proteklom mandatu.

"Vidjeli ste da smo imali određenih problema kada je u pitanju parlamentarna većina. Ono što je u Zastupničkom domu slučaj je bio i u Domu naroda. Mi smo imali 25,26 onih koji čine parlamentarnu većinu u Zastupničkom domu i svaki put skoro od tačke do tačke morali smo tražiti parlamentarnu većinu. Mi smo naravno u Klubu Hrvata bili ključni u svemu ovome i smatram da smo pomogli puno u radu Doma naroda, svaki put smo imali 13,14 ruku i onda je druga polovica uvijek ovisila o Klubu Bošnjaka, Srba i Ostalih. Mislim da se to medijski bilo diglo da Dom naroda ne funkcionira, ali to nije tako. Sve što je ovdje došlo mi smo uradili. Nova parlamentarna većina, pogotovo nova odluka visokog predstavnika riješit će ove probleme koje smo imali do sad, iako ne znamo kako će se još uvijek riješiti situacija u vezi popunjavanja Kluba Srba ili Kluba Ostalih", istakao je.

Nada se da će Centralna izborna komisija BiH naći rješenje za dio popunjavanja delegata u Domu naroda FBiH.

"Ja očekujem da će se postići dogovori i ono što je zaista ključno je da je odluka visokog predstavnika dobra i smatram da više nećemo upasti u zamku koju smo ranije imali. Jako puno ovisi ko će činiti novu parlamentarnu većinu", komentar je Tadića o formiranju novog sastava parlamenta.