BiH
0

Tadić: Jedino je ispravno da odem u Srebrenicu

NINA
Predsjednik Srbije Boris Tadić, koji se sprema otputovati u Srebrenicu na komemoraciju žrtvama masakra u tom području prije deset godina, izjavio je da «zna da za mnoge u Bosni nije dobrodošao i da mnogi u Srbiji smatraju da ne bi trebao ići u Srebrenicu», ali da «smatra da je to jedino ispravno i jedino što se nakon svega može učiniti».

«Neko je učinio zločin u ime nacije kojoj pripadam, u ime srpske nacije, i takvu činjenicu opaža cijeli svijet, ne samo naši susjedi i žrtve nad kojima je zločin učinjen», utvrdio je Tadić, dodavši da želi pokazati da Srbija dijeli odgovornost za budućnost cijele regije, da prihvaća vrijednosti Evrope kao svoje vrijednosti te da on lično želi iskazati svoje poštovanje prema žrtvama.

«Ako se to ne desi danas, mi ćemo se opet naći u krugu zločina», kazao je Tadić u intervjuu Televiziji Reuters.

On je izjavio da kao predsjednik Srbije želi ustanoviti tradiciju koja na Balkanu nikada nije postojala - poštovanje prema žrtvama drugih naroda.

Tadić je ocijenio da je prvi korak prema tome već učinio kada se, prilikom ranije posjete Sarajevu, izvinio Bošnjacima za zlo koje su im Srbi nanijeli tokom rata.

Najveće zlo dogodilo se upravo u Srebrenici i zato general Ratko Mladić mora otići u Haag, smatra Tadić.

«Ratko Mladić je na međunarodnom planu postao simbol srebreničkog zločina i Srbija i srpski narod dobrim dijelom vezani su za to sudbinski - hoće li se Ratko Mladić naći pred međunarodnim sudom pravde ili ne, i zbog toga smatram da je to uslov bez kojeg se ne može», zaključio je Tadić.

Tadić je kazao u intervjuu da, kao i većina građana Srbije, ima pomiješana osjećanja, jer su i njegovi rođaci stradali u ratu, ali i da smatra da je za Srbe kao narod najvažnije da uvide vlastitu ulogu i da se jasno odrede prema pojedincima iz svog naroda koji su činili zločine.