BiH
1

Tadić: Izvinjavam se svima protiv kojih je počinjen zločin u ime srpskog naroda

NINA
Nakon današnjeg sastanka s članovima Predsjedništva BiH i predsjednikom RS-a u Sarajevu, srbijanski predsjednik Boris Tadić izvinio se svima protiv kojih je počinjen zločin u ime srpskog naroda, javio je dopisnik agencije NINA.

Međutim, Tadić je kazao da te zločine nije počinio srpski narod nego pojedinci, zbog čega je za zločine nemoguće optuživati jedan narod. "Međutim, isti zločini su vršeni i protiv našeg naroda i u tom smislu svi dugujemo jedni drugima izvinjenje", naglasio je Tadić nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Borislavom Paravcom, članom Predsjedništva Sulejmanom Tihićem te šeficom ureda Dragana Čovića Darijom Krstičević.

Na sastanku su također razmijenjena mišljenja i o regionalnoj saradnji i zauzimanju stava o problemima regije Zapadnog Balkana te o vanjskotrgovinskim odnosima. "Mogu reći da je u proteklih deset mjeseci SCG postao važan vanjskotrgovački faktor za BiH. Ono čime nismo zadovoljni jest neravnoteža uvoza i izvoza. Naš uvoz iz SCG-a je pokriven sa svega 40 posto izvoza. Ovo je bila prilika da se ta ravnoteža uspostavi", kazao je Paravac.

Predsjednik Srbije Boris Tadić nakon sastanka je kazao da se razgovaralo o vrlo važnim pitanjima koja opterećuju BiH i SCG. "Jedno od suštinskih pitanja je saradnja s Haaškim sudom, nestale osobe, kao i proces pomirenja. Želim svu svoju energiju upotrijebiti da za generacije koje dolaze ostavimo miran prostor, prostor ekonomske saradnje, politički i duhovni prostor koji će biti dobro svih onih koji će u budućnosti ovdje živjeti", kazao je Tadić.

Također je dodao da je prvi korak povećanje trgovinske i robne razmjene. "Očekujem da se u budućnosti dogodi nešto posve prirodno, a to je kooperacija u industriji i nastup na tržištima te zajednički nastup na trećim tržištima", naglasio je Tadić.

Dodao je kako je strateški cilj obje zemlje članstvo u programu Partnerstvo za mir, kao i pristupanje EU-u, što se, kako je kazao, mora postići iz sigurnosnih, ekonomskih i političkih razloga.