BiH
0

Tadić doputovao u zvaničnu posjetu BiH

FENA
Boris Tadić
Boris Tadić
Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić doputovao je danas u zvaničnu posjetu BiH, gdje će s najvišim bh. zvaničnicima razgovarati o jačanju odnosa između dvije države.

Ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu za Tadića je organiziran svečani doček, uz postrojavanje Počasne garde Oružanih snaga BiH i intoniranje himni dviju država.

Predsjednik Srbije potom se u odvojenim susretima susreo s članovima bh. Predsjedništva, nakon čega su predviđeni zvanični razgovori dviju državnih delegacija.

Kako je najavljeno, delegacije će razmijeniti stavove o unutrašnjoj situaciji i prioritetima u obje susjedne države, a sve u cilju izgradnje dobrih međusobnih odnosa.

Također, tema sastanka je i razmjena informacija o vanjskopolitčkim pitanjima dviju država.

Očekuje se da se tokom susreta posebno definira čvrsta opredijeljenost ka evroatlantskim integracijama, nastavak svih započetih reformskih procesa, te rješavanje svih pitanja u duhu dogovora, međusobne tolerancije i uvažavanja određenih specifičnosti susjednih država.

Najavljeno je i kako se u zvaničnim razgovorima državnih delegacija želi posebno naglasiti jačanje dobrih ekonomskih odnosa.

Tokom dana predsjednik Srbije će se susresti i s Kolegijem Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem, a planirana je i Tadićeva šetnja starim dijelom grada i posjeta Ambasadi Republike Srbije u BiH.