{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tadić dodijelila Čavki predmet "Ramiz Delalić", FUP odbio saradnju s Tužilaštvom BiH

Piše: Er. M./Klix.ba
20.4.2018. u 14:26
51
418
Tadić dodijelila Čavki predmet "Ramiz Delalić", FUP odbio saradnju s Tužilaštvom BiH
51
Tadić dodijelila Čavki predmet "Ramiz Delalić", FUP odbio saradnju s Tužilaštvom BiH
Foto: E. H./Klix.ba
Federalna uprava policije (FUP) odbila je Tužilaštvu BiH proslijediti nova saznanja u vezi s ubistvom Ramiza Delalića Ćele. Ovakva odluka donesena je nakon što je vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Gordana Tadić ovaj predmet dodijelila tužiocu Olegu Čavki koji je ranije u kontekstu korupcije dovođen u vezu baš s ovim predmetom.
Federalna uprava policije je u ponedjeljak (16. aprila 2018. godine) dostavila odgovor Tužilaštvu BiH u vezi s aktom koji je Tužilaštvo BiH uputilo FUP-u 5. aprila ove godine, a koji se odnosi na slučaj ubistva Ramiza Delalića Ćele.

FUP je u svom odgovoru naveo kako je od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH primio određena saznanja koja indiciraju nove činjenice u vezi s ubistvom Ramiza Delalića, a koje je 2007. godine u Sarajevu izvršila nepoznata osoba.

Kako se navodi u odgovoru, FUP nije poduzimao nikakve mjere u vezi s ovim saznanjima, isto kao što nije sačinio ni Plan rada u vezi s tim s obzirom na to da je već dugi niz godina u Tužilaštvu BiH otvorena istraga o ovom predmetu.

U odgovoru koji potpisuje direktor FUP-a Dragan Lukač navodi se da je FUP došao do saznanja da je rješenjem vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić ovaj predmet izuzet od postupajućeg tužioca Dubravka Čampare i presigniran u zaduženje tužioca Olega Čavke.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


"S obzirom na to da je OSA BiH izvijestila FUP o činjenici i informaciji od 6. februara 2017. godine, koja je tada dostavljena v. d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, u kojoj su navedene činjenice ozbiljne kompromitiranosti i korumpiranosti u ovom predmetu tužioca Olega Čavke, u periodu od 2011. godine i narednom periodu, od prijavljenog Nasera Keljmendija, nepojmljivo je dodjeljivanje ovog predmeta upravo navedenom tužiocu te iz ovih razloga 'nova saznanja' dobivena od OSA-e ne mogu biti proslijeđena Tužilaštvu BiH", naveo je Lukač.

On zaključuje kako će FUP s obzirom na sve navedeno, a u cilju zaštite javne sigurnosti, o svemu izvijestiti Ured glavnog disciplinskog tužitelja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, kako bi se očitovao u vezi sa svim spornim pitanjima te utvrdio eventualnu odgovornost aktera u slučaju.

Iz Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a kazali su nam kako ne mogu potvrditi prijem pritužbe protiv Gordane Tadić zbog toga što je ignorisala informacije policijskih i obavještajnih agencija u vezi s predmetom "Delalić", odnosno što je izuzela predmet od tužioca Dubravka Čampare i dodijelila ga tužiocu Olegu Čavki.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: