|

Tadić: Bilo je sračunato onemogućavanje usvajanja Izbornog zakona dan prije raspisivanja izbora

Tadić: Bilo je sračunato onemogućavanje usvajanja Izbornog zakona dan prije raspisivanja izbora
1
Piše: I. Č.
15.5.2018. u 13:30
10
komentara
1

dijeljenja
Tadić: Bilo je sračunato onemogućavanje usvajanja Izbornog zakona dan prije raspisivanja izbora Foto: N. G./Klix.ba
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić izjasnio se na pauzi današnje sjednice o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, kad je riječ o izbornim tehnikama, kazavši da je bio u pravu kada je govorio da je bilo sračunato onemogućavanje usvajanja tog zakona dan prije raspisivanja izbora.
"Procedure u Domu naroda su takve da je onima koji su radili na onemogućavanju usvajanja zakona to bilo omogućeno. Imali su priliku da to čine i uspjeli su. U međuvremenu su stigla različita mišljenja. Za mene vrlo iznenađujuće, stiglo je negativno mišljenje Vijeća ministara, koje bi trebalo da korespondira sa stavom većine zastupnika u Zastupničkom domu, ali očigledno nije. Stvorila se potreba da se prodiskutuje onako kako treba, da se usvoji rješenje koje će biti najmanje sporno, a što omogućava redovna procedura", kazao je Tadić.

Optimističan je da bi proces redovne procedure mogao biti završen u toku ovog mandata, jer su to praktično dvije ili tri sjednice, čak i ako bude javna rasprava.

"Na taj način će se moći razjasniti u potpunosti da nije bilo riječi o bilo kakvom zahtjevu koji se ticao toga da se blokiraju sljedeći izbori i da se onemogući primjena njihovih rezultata, što su tvrdili ovi koji su htjeli da odgode usvajanje ovog zakona. Radilo se o istinskoj želji da se usvoji zakon koji utvrđuje primjenu novih izbornih tehnika koje onemogućavaju pljačku na dan izbora", istakao je Tadić.

Dodao je da oni koji su do sada podržavali ovaj izborni zakon ne trebaju sad dići ruke od tog zakona, zato što on nije usvojen danas.

"Trebaju nastaviti podržavati taj zakon i pokazati da i njima nije bio cilj da se blokira implementacija izbornog rezultata, nego je bio cilj da se kad-tad usvoje ova rješenja koja omogućavaju pošteniji način brojanja glasova", kategoričan je Ognjen Tadić.

Podsjećamo, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odlučio je danas da ne prihvati zahtjev Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku. Za razmatranje tog zakonskog prijedloga po hitnom postupku glasalo je sedam delegata, a protiv ih je bilo osam.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je ranije Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači Mirsad Mešić, Damir Bećirović, Saša Magazinović, Mirsad Đonlagić, Fehim Škaljić, Damir Arnaut i Denis Bećirović.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...