Memorijalni centar
215

Tabuti s posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava stigli u Potočare

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Tabuti s posmrtnim ostacima 71 žrtve srebreničkog genocida stigli su u Potočare. Nakon što je kamion prošao put iz Visokog preko Sarajeva, tužna povorka je stigla u Memorijalni centar gdje će duše ubijenih konačno naći smiraj.

Kamion prekriven zastavom BiH i cvijećem dočekali su članovi porodica, rodbina i građani Srebrenice i drugih gradova kako bi se oprostili od nevinih žrtava za čijim ostacima su tragali više od dva desetljeća.

Tabuti će biti preneseni u halu bivše tvornice akumulatora u kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

Prema riječima organizatora, za 22. godišnjicu srebreničkog genocida očekuje se veliki broj delegacija i građana koji će odati počast ubijenima.

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana je Alija Salihović rođen 1923., a u vrijeme ubistva imao je 72 godine. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

Najmlađe žrtve koje će biti ukopane su 1979. godište. Među njima je i petnaestogodišnji Damir (Kemal) Suljić. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Blječeva, na području Bratunca.

Ove godine bit će ukopana i Đemila Mahmutović, rođena 1962. godine, koja je imala 33 godine kada je ubijena. Njeni posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Zalazje, na području Srebrenice. Đemilin suprug Omer Mahmutović ukopan je 2010.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada su ukopane 6.504 žrtve, s tim da 75 žrtava koje su ukopane u Potočarima nisu žrtve genocida i ukopane su u ranim fazama ukopa, dakle prije 2003. godine, odnosno prije zajedničkih dženaza, pored svojih članova porodica.