BiH
141

Tabuti s posmrtnim ostacima danas kreću iz Visokog ka Potočarima: 127 osoba pronaći će vječni smiraj

Piše: M. N.
Foto: FENA
Foto: FENA
Tabuti s posmrtnim ostacima 127 žrtava ubijenih tokom genocida u julu 1995. godine na području Srebrenice, danas će krenuti iz Visokog ka Potočarima gdje će žrtve 16 godina nakon pronaći svoj vječni smiraj.

Ispraćaj iz JKP Gradsko groblje Visoko planiran je u 10 sati. Kamioni će biti prekriveni zastavom BiH i zaustavljat će se u Ilijašu, Vogošći, Sarajevu i polako će doći do Potočara.

Kao i svake godine, ispraćaj tabuta u Sarajevu bit će organizovan ispred zgrade Predsjedništva BiH u 12:00 sati gdje će svako ko bude želio i osjetio potrebu moći se pomoliti za ove nevine žrtve i položiti cvijeće na kamion. Na ovom mjestu obično se okupe i zvaničnici iz BiH i predstavnici međunarodne zajednice koji odaju počast žrtvama.

Doček tabuta u Potočarima očekuje se u 16 sati. Ukop će biti organizovan 11. jula kada će 127 žrtava biti ukopano. Među njima je najviše žrtava iz Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića. Najmlađa žrtva je četrnaestogodišnji Avdija (Emin) Memić, a najstarija Mustafa (Hajro) Hadžović koji je rođen 1918. godine.