Sutra kolektivna dženaza
734

Tabuti s posmrtnim ostacima 86 prijedorskih žrtava stigli na stadion u Hambarinama

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Tabuti 86 nevino ubijenih građana Prijedora i Kozarca u večernjim satima u tišini su stigli na stadion u Hambarinama gdje će sutra biti klanjana kolektivna dženaza.

Najveći dio ubijenih ekshumiran je na lokalitetu Korićanske stijene, a na stadionu u Hambarinama tabute su dočekali članovi porodica ubijenih.

Kolona s posmrtnim ostacima ubijenih iz hale Šejkovaća iz Sanskog Mosta krenula je u 17 sati, a po dolasku u Hambarine članovi porodica su se okupili oko tabuta ubijenih te sa suzama u očima gledali u svoje najmilije.

Na stadionu je večeras klanjan akšam-namaz te su proučeni odlomci iz Kurana i tevhid za sve ubijene. Svoga supruga Šefika sutra će ukopati i Sena Garibović koja je s dvije kćerke odvezena iz BiH kako bi sačuvala svoj život.

"Ubijen je na Korićanskim stijenama i od toga dana život je bio strašan. Svaki dan smo bili u neizvjesnosti, čekali smo da nešto čujemo o njemu. S jedne strane nam je teško jer smo izgubili nadu da je živ, a s druge strane drago što ćemo znati gdje doći i proučiti fatihu", kazala je Garibović koja je posljednji kontakt s mužem imala u maju 1992. godine.

"Otišla sam s našim kćerkama koje su imale pet i nepune dvije godine. Ispratio nas je s nadom da će doći za nama, ali čim smo prošli granicu BiH, više se nismo čuli", dodaje u suzama Garibović.

Porodice žrtava oplakivale su tabute na polju gdje će im sutra klanjati kolektivnu dženazu znajući da će nakon 27 godina pronaći smiraj. Među 86 ubijenih koji će pronaći svoj smiraj čak 79 su bili logoraši, većinom mladići, a bit će ukopani u tri slučaja otac i sin te u pet slučajeva dvojica braće.

Program kolektivne dženaze u Hambarinama počinje sutra u 8.30, a kolektivna dženaza bit će klanjana u 10 sati.