Tišina i jecaji
603

Tabuti s posmrtnim ostacima 35 žrtava genocida stigli u Potočare

Piše: M. N.
(Foto: D. S./Klix.ba)
Povorka s tabutima srebreničkih žrtava stigla je u poslijepodnevnim satima u Potočare. Kamion s posmrtnim ostacima 35 žrtava genocida dočekale su srebreničke majke i preživjeli članovi porodica koji su se okupili ispred bivše tvornice akumulatora.

Formirali su red ispred kamiona kako bi na rukama prebacili tabute koje će sutra prebaciti u Musalu, a potom će 11. jula biti prebačeni u mezarja. Žrtve koje se nalaze u njima će nakon 23 godine pronaći vječni smiraj.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

U Memorijalnom centru Potočari vladala je tišina koju su povremeno prekidali tužni uzdasi i jecaji za najmilijima kojih više nema.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Kamion s tabutima krenuo je jutros iz Visokog, zaustavio se kratko u Ilijašu, Vogošći i Sarajevu, a potom je nastavio lagano put ka Potočarima usporenom vožnjom u pojedinim dijelovima Bosne kako bi građani zakačili cvijeće i pomolili se za žrtve.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Najmlađa žrtva srebreničkog genocida koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Vesid Ibrić koji je ubijen kada je imao 16 godina, dok je najstarija Šahin Halilović koji je u vrijeme ubistva imao 71 godinu.