Uoči 11. jula
52

Tabuti s posmrtnim ostacima 33 žrtve genocida spremni za ispraćaj iz Visokog

E. M.
Tabuti spremni za ispraćaj iz Visokog (Foto: E. M./Klix.ba)
Tabuti spremni za ispraćaj iz Visokog (Foto: E. M./Klix.ba)
Iz Gradskog groblja Visoko 9. jula krenut će tužna povorka s 33 tabuta identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici koje će dva dana poslije svoj smiraj pronaći u Memorijalnom centru Potočari.

Opremanje posmrtnih ostataka 33 identifikovane osobe za kolektivnu dženazu u Potočarima obavljeno je proteklih dana, a tabuti će u prostorijama Gradskog groblja Visoko ostati do 9. jula kada će biti smješteni u kamion koji će ih prevesti do Potočara.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Najstarija osoba čiji će posmrtni ostaci biti ukopani u 2019. godini u Memorijalnom centru Potočari je Šaha Cvrk koja je ubijena kada je imala 82 godine, dok je najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima 16-godišnji Osman Cvrk.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Na ovoj kolektivnoj dženazi bit će ukopani i otac i sin Zaim (Rasim) Pilav (1946) i Fuad (Zaim) Pilav (1976).

Iz porodice Cvrk bit će ukopani Šaha Cvrk (1913), Rešid Cvrk (1940) i Osman Cvrk (1979).

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Smiraj će pronaći i braća Kasim i Asim Isaković te braća Fahrudin i Zijo Mujić.

Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.610 posmrtnih ostataka, a s ovogodišnjim ukopom brojka će se povećati na 6.643 identifikovane i sahranjene žrtve genocida.

Tužna povorka iz Visokog će krenuti u 10 sati, u Ilijašu će se zadržati 10-15 minuta na trgu, nakon čega će put nastaviti ka Vogošći. Saobraćaj će u centru Sarajeva biti obustavljen od 11 do 13 sati, a dolazak tužne povorke pred zgradu Predsjedništva BiH planiran je oko 12 sati. Kamion s posmrtnim ostacima ubijenih svoj put će potom nastaviti prema Potočarima.