Zakazana sjednica
0

Tabaković pojasnio zašto Bošnjaci neće uložiti veto: Daljim postupcima ulazimo u zonu krivičnog djela

I. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Kluba bošnjackog naroda u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković saopštio je da će ovaj Klub odustati od pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog Nacrta zakona usvojenih u NSRS-u.
Tabaković je za Klix.ba kazao da je za sutra zakazana sjednica Kluba, a istovremeno i sjednica Vijeća naroda.

Na sjednici Kluba trebalo je da se donese odluka o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa po pitanju Zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH u entitetu RS, a sjednica Vijeća je trebala biti po već uloženom vetu kada je u pitanju Zakon o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u službenom glasniku entiteta RS.

"Imajući u vidu da je visoki predstavnik poništio ove zakone i izmijenio Krivični zakon Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju neprovođenje odluka visokog predstavnika, mi ćemo sutra biti na toj sjednici i obavijestiti kolege da mi ne želimo dalje učestvovati u aktivnostima kada su u pitanju dva navedena zakona s obzirom na to da su oni poništeni i da bilo kakvim daljim djelovanjem i vođenjem procedura po tim zakonima ulazimo u zonu krivičnog djela. U tom pravcu ćemo zasigurno djelovati i na sjednici Kluba i na sjednici Vijeća", rekao je Tabaković.

Podsjećamo, 1. jula visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt iskoristio je bonske ovlasti, poništio zakone usvojene u NSRS-u i izmijenio Krivični zakon Bosne i Hercegovini.