BiH
0

Swelim: Bosanska piramida Sunca je najveća piramida u svijetu

FENA
U Visokom je najveća piramida u svijetu genijalan i komplikovan građevinski poduhvat koji je od velike važnosti za cijeli svijet, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare trostruki doktor arheologije i egiptologije prof. dr. Nabil Mohamed Abdel Swelim iz Egipta.

Swelim je pohvalno govorio o nastojanjima fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" da otkrije istinu o graditeljima i svrsi piramidalnih struktura u Visokom.

Istakao je i važnost podzemnih tunela te ih uporedio s tunelskim kompleksima u Egiptu.

„Ovo je nevjerojatno otkriće i biti će potrebno mnogo vremena da shvatimo o čemu se ovdje radi i kako su građene ove veličanstvene kamene strukture“, kazao je Swelim.

Mišljenje o arheološkom nalazištu u Visokom dali su i prof. dr. Mona Fouad Aly, načelnica Odjeljenja za restauraciju Arheološkog fakulteta Univerziteta u Kairu te njen kolega prof. dr. Suleiman Hamed El Haweli, ekspert za faraonski period Arheološkog fakulteta Univerziteta u Kairu.

„Sve ovo što smo vidjeli direktno ukazuje na činjenicu da je ljudska ruka gradila ove strukture. Naravno, potrebno je još istraživanja, rada na terenu, laboratorijskih analiza kako bi se utvrdilo ko je, kada i zbog čega gradio ove piramidalne građevine. Već sam uzela uzorke s lokacija u Visokom i analizirati ćemo ih u našim labaratorijama te obavijestiti Fondaciju o rezultatima“, kazala je Fouad.

Profesor doktor Hamed je istakao važnost faktora strpljenja i kontinuiranog rada na ovom, kako je rekao, veoma važnom arheološkom nalazištu.

„Podršku Projektu istraživanja bosanskih piramida moraju dati svi, vlade i kompletna Bosna i Hercegovina. U budućnosti ćemo Bosnu i Hercegovinu nazivati zemljom piramida“, kazao je prof. dr. Hamed.

Egipatski eksperti kojima se pridružio i prof. dr. Aly Abd Alla Barakat iz egipatskog Zavoda za mineralogiju u BiH će ostati još desetak dana u toku kojih će se susresti s predstavnicima općinskih i federalnih vlasti a planirano je i održavanje nekoliko javnih predavanja o egipatskim piramidama kao i predavanje o komparaciji egipatskih i bosanskih piramida.