MUP i Gradska uprava
79

Švrljotina nije umjetnost: Za grafite kazna do 450 KM, uskoro čišćenje sarajevskih fasada

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U Sarajevu je danas predstavljena kampanja Gradske uprave, Ministarstva unutrašnjih poslova KS i ICITAP-a (Međunarodni program pomoći u kriminalističkoj obuci) u cilju podizanja svijesti građana o grafitima kroz kampanju "Uklanjanje grafita - Zona bez grafita".

Cilj kampanje je djelovati preventivno, ali i represivno kako bi se smanjilo uništavanje gradskih fasada.

"Danas govorimo o preventivnim mjerama u smislu da kampanju predstavimo građanima i da ih podsjetimo da je pisanje grafita prekršaj te da su kazne između 150 i 450 KM, ali da to može prerasti i u krivično djelo oštećenja tuđe stvari, ako se ona trajno ošteti, kao što je trajno oštećenje fasade. Ovdje ne pričamo o umjetnosti, nego o crtanju grafita gdje to nije predviđeno i gdje se nanosi šteta pravnim i fizičkim osobama. Murali s dozvolama su umjetnost i nju odvajamo od ovoga o čemu pričamo danas", rekla je Suvada Kuldija, glasnogovornica MUP-a Kantona Sarajevo.

Uklanjanje grafita u organizaciji MUP-a i Gradske uprave počinje 18. juna i ovom prilikom su u saradnju pozvane i gradske općine.

"Osnovni cilj je podići svijest o čistom i lijepom gradu bez grafita, a sastavni dio akcije jeste uklanjanje grafita sa fasada objekata. Grad Sarajevo je u prethodnom periodu poduzeo niz aktivnosti na uklanjanju grafita s objekata od kulturno-historijskog značaja unutar gradske jezgre. To je prva faza aktivnosti, a ona će se proširiti u narednom periodu, 18. juna izvršit ćemo uklanjanje grafita s fasada u Radićevoj broj 8 i Titovoj od broja 13 do 15", rekla je Alma Rešo iz Gradske uprave Grada Sarajeva, odnosno iz Službe za urbanizam, investicije, stambene i komunalne poslove.

Na današnjem skupu u Sarajevu bili su i učenici Srednje mašinske škole koji su upoznali građane o problemu ispisivanja grafita.

"Ovdje sam dobrovoljno i motivisale su me pojedine osobe koje naš grad uništavaju grafitima i švrljotinama. Smatramo da, ako već neko želi crtati, onda treba tražiti dozvolu od institucija", rekla je učenica Ena Ćatić.