BiH
0

Svjetski seizmolozi danas u Banjaluci

SRNA
Banjaluka
Banjaluka
U Banjaluci danas počinje Međunarodna konferencija o zemljotresnom inžinjerstvu na kojoj će biti predstavljena 82 stručna rada, a u kojoj će učestvovati svjetski eksperti, naučnici i stručnjaci iz Rusije, SAD, Kine, Japana, Indije, evropskih i država regiona.

Direktor banjalučkog Zavoda za izgradnju Čedo Savić rekao je ranije Srni da su učesnici konferencije zemlje sa najvećim iskustvima iz oblasti seizmologije, inžinjerske seizmologije, građevinarstva i zemljotresnog inžinjerstva.

On je naglasio da je cilj ove konferencije upoznavanje naučne i stručne javnosti sa savremenim tokovima inžinjerske seizmologije i zemljotresnog inžinjerstva u svijetu, Evropi i regionu, sa posebnim osvrtom na zemljotres u Banjaluci 26. i 27. oktobra 1969. godine, efekte, dejstva, posljedice i smanjenje seizmičke opasnosti i rizika. 

Savić je rekao da je konferencija aktuelna za sve struke u građevinarstvu, a posebno za inžinjere koji se bave istraživanjem, planiranjem, urbanizmom, projektovanjem, izvođenjem, nadzorom i održavanjem građevinskih objekata i sistema.

   Prema njegovim riječima, očekuje se dolazak predstavnika opština i gradova iz cijele BiH, kao i kompanija i institucija koje se bave planiranjem, projektovanjem, izvođenjem, nadzorom i održavanjem objekata.

Savić je istakao da je devet, od ukupno 82 rada koja će biti predstavljena na ovoj konferenciji, posvećeno fenomenu banjalučkog zemljotresa. 

Zemljotresi 26. i 27. oktobra 1969. godine u Banjaluci ostvarili su seizmički intenzitet od sedam, osam i devet stepeni Merkalijeve skale.
U Banjaluci i 15 krajiških opština poginulo je 15, a teže i lakše povrijeđeno 1.117 ljudi, porušeno je ili oštećeno 86.000 stanova, 266 škola i 592 kulturna, zdravstvena, socijalna i privredna objekta.

Konferenciju organizuje grad Banjaluka, povodom 40 godina od razornog zemljotresa, dok je suorganizator banjalučki Zavod za igradnju i Insitut za zemljotresno inžinjerstvo i seizmologiju iz Skoplja. 

Konferencija, koja traje do 28. oktobra, biće svečano otvorena danas u 10.30 sati u Kulturnom centru Banski dvor.