Brojni naslovi
134

Svjetski mediji s čuđenjem izvještavali o Dodikovom mitingu: "Negiraju genocid uprkos presudama"

A. L.
(Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Svjetski mediji danas s čuđenjem izvještavaju o jučerašnjim dešavanjima u Banjoj Luci, naglašavajući da je hiljade Srba došlo na narodni miting kako bi poručili da se u Srebrenici nije dogodio genocid, uprkos presudama međunarodnih sudova.

Associated Press donosi veliki tekst posvećen skupu u Banjoj Luci kazavši kako se na istom okupilo hiljade bosanskih Srba "negirajući da je genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine uprkos suprotnim presudama dva suda Ujedinjenih nacija."

"Više od 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka muslimana pogubljeno je od strane snaga bosanskih Srba u istočnoj bosanskoj enklavi u julu 1995. Posmrtni ostaci žrtava bačeni su u masovne grobnice i kasnije ponovo pokopani kako bi se sakrili dokazi o zločinima. Međunarodni sudovi u Hagu u Nizozemskoj proglasili su zločin u Srebrenici genocidom, prvim u Evropi od Drugog svjetskog rata. Vrhovne oficire vojske bosanskih Srba i političke lidere također su sudije UN-a osudile za genocid", navodi u tekstu Associated Press.

Napominju na izjavu Milorada Dodika od jučer da je Srebrenica bila "greška" i "ogromni zločin".

"Ali to nije bio genocid", citirali su iz pomenutog medija riječi Dodika.

Reuters podsjeća kako su poslanici NSRS-a usvojili u četvrtak izvještaj u kojem se negira da je ubistvo 8.000 muslimana u Srebrenici tokom rata u BiH predstavljalo genocid.

"A, hiljade Srba su kasnije protestirale protiv rezolucije Ujedinjenih nacija o obilježavanju tog zločina", navodi Reuters.

Dodaju da je "masakr iz 1995. godine, koji se dogodio u sedmici nakon što su snage bosanskih Srba napale sigurnu zonu UN-a Srebrenicu, smatran najgorim zločinom u Evropi od Drugog svjetskog rata" i dodaju da su ga međunarodni sudovi proglasili genocidom.

Turski Daily Sabah navodi da je poricanje genocida kažnjivo prema zakonima BiH, ali da je NSRS u četvrtak odobrio izvještaj kojim se negira genocid u Srebrenici.

Izvještavaju i da je mitingu u Banjoj Luci prisustvovala premijerka Srbije Ana Brnabić, a da je na skupu Dodik prijetio da će se odvojiti od BiH "kad se za to steknu uslovi".

"Dodik je čvrsto proruski orijentisan i suočio se sa američkim i britanskim sankcijama zbog svog separatizma. Otputovao je u Rusiju i sastao se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom uprkos invaziji na Ukrajinu i prkoseći Zapadu. Dodik je u svom govoru rekao da se nada da će potencijalna pobjeda bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na predstojećim američkim izborima stvoriti "drugačije uslove u kojima ćemo igrati". Nije precizirao. Dodik je svoj govor završio uzvikom 'Živjela Rusija!'", piše Daily Sabah.

O mitingu je izvještavala i Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku. Oni su također naveli kako je Dodik na mitingu negirao da se u Srebrenici desio genocid.

"Više od 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka muslimana masakrirano je od strane trupa bosanskih Srba u Srebrenici u julu 1995. Međunarodni sudovi su to proglasili genocidom, a oficire i političke vođe vojske bosanskih Srba također su osudile sudije UN-a za genocid", podsjetio je pomenuti izvor.