Detalji o genocidu
108

Svjetski mediji o Rezoluciji o Srebrenici: Usvojena uprkos žestokom lobiranju Srbije

F. H.
Screenshot
Screenshot
Brojni svjetski mediji izvijestili su da je Generalna skupština UN-a donijela odluku o uspostavljanju Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici te usvojila Rezoluciju uprkos žestokom lobiranju Srbije.

"Prijedlog Njemačke i Ruande prošao je uprkos bijesnom lobiranju Srbije protiv rezolucije. Predsjednik Aleksandar Vučić tvrdio je da je to “politizirano” i da rizikuje da Srbiju i srpski narod žigoše kao kolektivno odgovorne za genocid", piše BBC.

Navode da su 84 zemlje članica glasale za.

"No, veće zadovoljstvo osjetit će rodbina više od osam hiljada muškaraca i dječaka Bošnjaka muslimana koji su stradali u masakru. Snage bosanskih Srba sistematski su ih ubijale, nakon što su pregazili mirovne snage koje su navodno štitile UN-ovu 'zaštićenu zonu' Srebrenica u istočnoj Bosn", poručio BBC.

BBC opisuje detalje genocida u Srebrenici, presude koje su donesene, a na kraju navodi i da je lider bosanskih Srba proglasio pobjedu "jer je propao plan da se Srbi proglase za genocidan anrod". Autor zaključuje da takav plan nikada nije ni postojao, "Ali za političare koji se oslanjaju na nacionalističku potporu, pretvaranje da je bilo bilo je zgodna fikcija".

Britanski Independent je usvajanje rezolucije ispratio naslovom "UN odobrio godišnju komemoraciju genocida u Srebrenici 1995., uz snažno protivljenje Srba".

Naslov na Euronews je bio "UN odobrio godišnju komemoraciju genocida u Srebrenici 1995". U tekstu se naglašava protivljenje Srbije i da je veliki broj država bio suzdržan zbog zabrinutosti na to kakve "će posljedice glasanje imati na pomirenje u duboko podijeljenoj Bosni".

Francuski Le Monde u svome tekstu naglašava da je Crna Gora uložila amandman kojim se naglašava da krivica ne može biti pripisana cijelim narodima, ali da to Beogradu nije bilo dovoljno.

"Ujedinjene nacije odobrile su u četvrtak rezoluciju kojom se uspostavlja godišnji dan sjećanja na genocid nad više od 8.000 bosanskih Muslimana od strane bosanskih Srba 1995. godine, potez kojem se oštro protive Srbi koji se boje da će ih sve označiti kao "genocidne" pristaše masovnog ubijanja", piše ABC News.