U žiži interesovanja
61

Svjetski mediji o izborima: Proruski srpski lider Milorad Dodik u Predsjedništvu BiH

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Izborni proces u BiH u žiži je interesovanja domaće i regionalne javnosti, ali je važno istaknuti kako i svjetski mediji prate rezultate Općih izbora koji su jučer održani u našoj državi.

Prema još uvijek nepotpunim podacima, Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik činit će tročlano Predsjedništvo BiH u naredne četiri godine. Gotovo svi svjetski mediji posebno su se fokusirali na pobjedu Milorada Dodika u utrci za člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda, najavljujući produbljivanje etničkih podjela na ovim prostorima.

Kako piše BBC, predizborni period u BiH obilježila je ratna retorika koju su plasirali lideri nacionalnih stranaka i to 20 godina nakon okončanja sukoba na ovom području.

BBC je napravio i krajnje zanimljivu analizu u kojoj navodi kako je u BiH jedan od pet stanovnika nezaposlen, navode kako je prosječna plata izuzetno niska, ističu kako je pet posto stanovištva u posljednje četiri godine otišlo iz BiH, a isto tako pišu da je krajnje neizvjesno kada će uopće doći do formiranja vlade.

BBC
BBC

"Milorad Dodik je tip političara koji zagovara separaciju bh. entiteta Republika Srpska od BiH, a njegov izbor za srpskog člana predsjedništva neutralizirao je napore za jačanje jedinstva u zemlji", piše Washington Post.

The Washington Post
The Washington Post

Izvještaj The New York Timesa posebnu je pažnju također posvetio Miloradu Dodiku i njegovom izboru za člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda. Također, iz ovog utjecajnog američkog medija poručuju kako su krajnje zabrinjavajući bliski odnosi Milorada Dodika i Vladimira Putina.

"Komplicirani sistem pružio je Moskvi priliku da iskoristi podjele i pokuša ojačati svoj utjecaj na Balkanu. Vladimir Putin podržava političare koji nastoje što brže destabilizirati institucije BiH kojima još uvijek u velikoj mjeri upravlja Evropska unija", stoji u tekstu The New York Timesa.

The New York Times
The New York Times

Australijski News piše kako je u BiH poražen hrvatski nacionalistički lider Dragan Čović i napominju da je uvjerljivu pobjedu odnio socijaldemokratki kandidat Željko Komšić. S druge strane, istakli su i to kako je u entitetu Republika Srpka pobijedio proruski srpski separatist Milorad Dodik. Isto tako, upozoravaju na eventualnu političku krizu koju najavljuje poraženi kandidat za člana Predsjedništva Dragan Čović.

News
News

Iz France 24, osim što su prenijeli informacije o izbornim pobjednicima, posebno su se osvrnuli na socio-ekonomsko stanje u BiH.

"Stručnjaci kažu da je komplicirana politička struktura u Bosni otežala napredak u reformama. Prema Transparency Internationalu, korupcija je jedan od ključnih problema na svim nivoima vlasti. Tokom lokalnih izbora 2016. godine, nadzorni organi prijavili su niz zloupotreba, uključujući i partije koje obećavaju poslove u zamjenu za glasove. Ovakvi trendovi jedan su od ključnih faktora koji dovode do velike emigracije u posljednjih nekoliko godina", istaknuli su iz televizijske mreže France 24.