BiH
298

Svjetski mediji: Ferhadija se uzdigla iz pepela

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
U Banjoj Luci je danas u prisustvu brojnih zvaničnika i vjernika svečano otvorena Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija. Vijest o otvaranju džamije prenijeli su neki od najuglednijih svjetskih medija.

Guardian navodi da se Ferhadija uzdigla iz pepela 23 godine nakon što je srušena. Rekonstrukcija džamije je trajala devet godina, a korišteno je kamenje iz porušene džamije.

"Bosanski Srbi su tokom rata pokušali izbrisati svaki muslimanski trag u gradu. Iz Banje Luke je tokom rata protjerano 60.000 Bošnjaka i Hrvata. Neki od njih su zatvarani u logore ili su ubijeni", piše Guardian.

BBC piše da je otvaranju Ferhadije prisustvovalo više hiljada ljudi te da su mjere obezbjeđenja bile na visokom nivou. Dodaju da je Ferhadija bila remek-djelo osmanske arhitekture.

"Srpski zvaničnici su danas istakli da otvaranje džamije svjedoči njihovoj posvećenosti ka etničkoj toleranciji", ističe se u tekstu BBC-a.

Američki ABC navodi da je Ferhadija bila jedna od 16 džamija u Banjoj Luci koje su porušene tokom rata. Podsjećaju na incidente iz 2001. godine prilikom postavljanja kamena temeljca za obnovu Ferhadije.

"Tada je poginula jedna, a povrijeđeno je više osoba. NATO snage su helikopterima evakuisale strane ambasadore", podsjeća ABC.

Dodaju da je današnje otvaranje Ferhadije osiguravalo preko 1.000 policajaca.

Reuters ističe da je u Banjoj Luci otvorena historijska džamija, što je korak ka pomirenju naroda u BiH.