3. novembra u Sarajevu
0

Svjetski marš za mir i nenasilje

FENA
Sudionici manifestacije "Svjetski marš za mir i nenasilje" koji dolaze iz raznih zemalja svijeta i nose poruku mira trebalo bi da stignu u Sarajevo u utorak, 3. novembra u popodnevnim satima.

U okviru te manifestacije u Sarajevu planirane su raznovrsne aktivnosti, a organizirat će ih lokalni partneri "Svjetskog marša za mir i nenasilje" za BiH i to Udruženje Obrazovanje gradi BiH, Sportski savez KS, Udruženje građana "Zašto NE", Fondacija Jedan svijet - Platforma za jugoistočnu Evrope, Dom mladih Skenderija i Alt Teatar.

Planirano je da sudionike marša u Sarajevu dočekaju predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, kantonalni premijer Besim Mehmedić te predstavnici Gradske uprave.

Sudionici "Svjetskog marša za mir i nenasilje" zadržat će se u Sarajevu dva dana, nakon čega nastavljaju put prema Zagrebu. Među sudionicima je i predstavnik BiH koji će sudjelovati u dijelu marša od Istanbula do Ženeve.

"Svjetski marš za mir i nenasilje" je inicijativa međunarodne organizacije "Svijet bez ratova" koju je osnovao Pokret humanista "Humanist Movement", već 15 godina aktivan u oblasti pacifizma i nenasilja.

Marš je krenuo sa Novog Zelanda 2. oktobra - na dan rođenja Mahatme Gandija (taj dan je UN proglasio međunarodnim danom nenasilja), a završit će 2. januara 2010. na planinama Anda.

Aktivnosti vezane za ovaj događaj počele su već danas, akcijom «Hrana ne oružje» udruženja Fondacija Jedan Svijet – Platforma za JI Europu i Igrobusa za najmlađe u 11sati ispred BBI centra.

Altteatar će danas, 31. oktobra, u 17 sati ispred BBI centra, izvesti performans specijalno za ovu priliku.

Navedene aktivnosti će se nastaviti i sutra od 12 sati 00 ispred BBI centra.