BiH
0

Svjetski marš za mir i nenasilje stigao u Sarajevo

Sarajevo-x.com
Svjetski marš za mir i nenasilje, koji je 2. oktobra krenuo sa Novog Zelanda, sinoć je stigao u Sarajevo. Maršere su u Domu mladih u 17 sati primili i s porukom dobrodošlice dočekali gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića - Željko Knez.

Glasnogovornik Svjetskog marša za mir i nenasilje Giorgio Schultze izrazio je zadovoljstvo boravka u Sarajevu, te sa prisutnima podijelio informacije o dosadašnjem iskustvu maršera i njihovim ciljevima podizanja svjesti o opasnosti eskalacije ratova i nasilja diljem svijeta.

Program je započeo performansom "United" AltTeatra iz Sarajeva. "United" je ulična predstava koja neverbalno komunicira o nametnutim besmislenim podjelama u BiH, te je nastavljen projekcijom dokumentarnog filma "Tragovi" Centra za nenasilnu akciju.

Nakon filmske projekcije nastupili su mladih bh. talenti Edin Talović i Ornela Veladžić, a zatim je upriličen koncert benda "Sopot" iz Banjaluke.

Simbolični čin marša će se desiti u srijedu, 4.11. s početkom od 11 sati od Sebilja do platoa Skenderije.

Isti dan u 14 sati bit će upriličen okrugli sto u prostorima Gradske uprave, sa učesnicima marša i nevladinim organizacijama, kako bi zajedno donijeli deklaraciju vezanu za promociju mira i nenasilja, koja će biti pročitana kada maršeri stignu u Ženevu.