3. novembra
0

Svjetski marš za mir i nenasilje i u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Svjetski marš za mir i nenasilje (World March for Peace and Nonviolence), inicijativa organizacije "Svijet bez ratova", koja već 15 godina radi na polju pacifizma i nenasilja, proći će i kroz glavni grad BiH.

U utorak, 3. novembra 2009. planirano je da učesnici marša stignu u Sarajevo, gdje će im biti priređen topao doček i brojne aktivnosti, sve dok dva dana kasnije ne krenu u Zagreb.

Svjetski marš za mir i nenasilje počeo je na Novom Zelandu 2. oktobra ove godine, uz obilježavanje godišnjice rođenja Mahatme Gandhija, datuma koji su Ujedinjene nacije proglasile Međunarodnim danom nenasilja. Planirano je da se marš završi 2. januara 2010. godine u Andama u Argentini.

Domaći partneri marša su Udruženje "Obrazovanje gradi BiH", Sportski savez Kantona Sarajevo, Fondacija "Jedan svijet – Platforma za JI Europu" kao i UG "Zašto ne", koji će tim povodom održati konferenciju za medije u subotu, 31. oktobra u 11 sati u Domu Oružanih snaga BiH.

Marš su podržale mnoge javne ličnosti, poput glumaca Jasmina Gelje, Marija Drmaća, Nele Đenisijević, grupa Skroz, Letu štuke, Emira i benda Frozen Camels, Susanne Prahl Landžo, Jovana Divjaka, Feride Duraković, Srđana Šarenca, Ibrahima Spahića i drugih.