Reporteri bez granica
30

Svjetski indeks slobode medija za 2023. godinu: Pogledajte na kojem je mjestu BiH

I. M.
Screenshot
Screenshot
Reporteri bez granica predstavili su Svjetski indeks slobode medija za 2023. godinu.

U istraživanju je obuhvaćeno 180 zemalja, a procjena slobode medija se izvršavala na osnovu nekoliko indikatora. Navodi se da na poziciju medija u društvu mogu utjecati nekoliko faktora, a to su politički faktor, ekonomski, legislativni, socijalni i sigurnosni.

Bosna i Hercegovina se prema novom indeksu nalazi na 64. mjestu.

"Mediji djeluju u relativno povoljnom pravnom okruženju, ali u izuzetno nepovoljnom političkom i ekonomskom miljeu. Novinari se ne osjećaju zaštićeno dok rade svoj posao. Postoje velike razlike u slobodi medija i kvalitetu novinarstva širom zemlje", navodi se u kratkom osvrtu na situaciju u našoj zemlji.

Hrvatska je na nešto boljoj poziciji i zauzima 42. mjesto, Srbija je na 91. mjestu, a Crna Gora je na 39. Na prvom mjestu je Norveška za koju se navodi da ima snažan pravni okvir koji štiti slobodu štampe.

"Medijsko tržište je živo, sa jakim javnim servisom i raznolikim privatnim sektorom sa izdavačkim kućama koje garantuju veliku uređivačku nezavisnost", navodi se.

Posljednje mjesto zauzima Sjeverna Koreja. Reporteri bez granica za nju navode da je jedan od najautoritarnijih režima na svijetu, strogo kontrolira informacije i strogo zabranjuje nezavisno novinarstvo.