BiH
64

Svjetski dan zdravlja: Građani se u Sarajevu družili s ljekarima i dobili svježe voće

Piše: Am. Dž.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) danas je u povodu obilježavanja 7.aprila - Svjetskog dana zdravlja organizirao druženje građana s ljekarima.

Tim ljekara je na Trgu djece Sarajeva dijelio građanima besplatne savjete i letke o različitim oboljenjima, prevenciji i liječenju bolesti.

Građanima su također i besplatno mjerili krvni pritisak, nivo šećera u krvi i pružali druge usluge.

"Danas smo, povodom Svjetskog dana zdravlja, građanima omogućili da se druže s ljekarima Kliničkog centra UNSA, da postavljaju pitanja iz različitih oblasti i specijalnosti, a ovdje su ljekari za gastroenterohepatologiju, nefrologiju i kardiologiju, tako da je pokriven spektar medicinskih oblasti", kazao je dr. Nihad Kukavica s Klinike za kardiohirurgiju.

Kaže kako je danas sam stil života doveo do porasta određenih oboljenja kod građana, kao što su šećerne bolesti uzrokovane stresom, neregularnosti krvnog pritiska, oboljenja koja su nekada bila svojstvena starijoj dobi, a sada ih, nažalost, ima i kod mladih.

Naglašava da ljekari rade onoliko koliko mogu, trude se da pomognu pacijentima, iako je širok dijapazon oboljenja oni čine sve, suočavajući se pritom s brojnim problemima, ali da biste sve prevazišli "ovaj poziv morate voljeti, kao i svaki drugi poziv, treba voljeti narod, ljude, i teško je biti ljekar, pogotovo ako se tome posvetite".

Specijalistica interne medicine dr. Nejra Prohić ističe da je malo onih koji se brinu o sebi i imaju uvjete za to, ali većina populacije za to nema ni skromnih mogućnosti.

Njena preporuka je da je veoma bitno da građani urede svoj način života, da što više šetaju, da ne puše, borave više na zraku, uzimaju više manjih obroka.

Povodom 7. aprila, Svjetskog dana zdravlja, u gradovima Bosne i Hercegovine organizirane su brojne edukativno-zabavne aktivnosti na međunarodnom, regionalnom i lokalnom nivou radi promocije zdravlja i podizanja svijesti o važnosti očuvanja zdravlja.

Svake godine Svjetski dan zdravlja posvećen je određenoj zdravstvenoj temi, a ovogodišnja tema jeste sigurna hrana.

Danas je i JU Srednja medicinska škola Sarajevo provela aktivnost mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska na trećem spratu BBI Centra.

Oni su željeli aktualizirati temu "Sigurna hrana" po preporuci WHO koja ove godine pod tim motom obilježava ovaj važan datum.

Danas je i Asocijacija XY u saradnji sa Udruženjem za razvoj i promociju sporta, kulture i turizma Naš tim obilježila Svjetski dan zdravlja, i to edukativno-zabavnim aktivnostima u Sarajevu na Trgu djece Sarajeva (ispred BBI Centra).

Uz ovogodišnji globalni slogan "Sigurna hrana“, sarajevska akcija se održala i pod motom "Olimpijsko zdravlje, olimpijski sport“ i bila je usmjerena na podizanje nivoa svijesti građana o važnosti očuvanja zdravlja i promovisanju zdravih životnih stilova kroz pružanje informacija o temi zdrava i sigurna ishrana i fizička aktivnost s akcentom na olimpijski sport - skijanje.

Uz volontere, vršnjačke edukatore i uposlenike Asocijacije XY, uspješne mlade bh. skijaše, državne prvake u ukupnom poretku u kategoriji i Ciciban članove Udruženja "Naš tim“, akciju su svojim prisustvom podržali i dr. Amela Penava, koja je građanima pružila stručne informacije o značaju sticanja zdravih navika u ishrani i konzumiranja kvalitetne, sigurne i nutriciono bogate hrane, te Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH, Samir Avdić, direktor EYOF-a i Jelena Dojčinović, generalna sekretarka Skijaškog Saveza BiH.

U sklopu planiranih aktivnosti građanima Sarajeva su dijeljeni informativni materijali i svježe voće.

Akcija je isti dan održana i u Banjoj Luci gdje je organizovana rekreativna šetnja na Banj brdo. Volonteri Asocijacije XY ovom akcijom su željeli promovisati zdrave životne stilove kod mladih ljudi i potaknuti mlade ljude iz Banje Luke da se bave rekreacijom i fizičkim aktivnostima na otvorenom. Učesnici akcije učestvovali su u diskusiji o zdravoj ishrani kod mladih.