BiH
0

Svjetski dan voda: U BiH samo 35 posto stanovništva priključeno na kanalizaciju

FENA
Današnji datum u cijelom se svijetu obilježava kao Svjetski dan voda, koji je prije 14 godina proglasila Glavna skupština UN-a.

To je bilo svojevrsno upozorenje da je potrebno mijenjati ponašanje i odnos prema vodi te se aktivnije uključiti u njezinu zaštitu.

Koliko je ovo veliki problem za Bosnu i Hercegovinu govore podaci iz Projekta upravljanja kvalitetom voda u BiH (II faza) koji ukazuju da je samo oko 35 posto stanovništva priključeno na kanalizaciju (s izgrađenim objektima odvodnje otpadnih voda), dok samo pet posto otpadnih voda ima pročišćivače prije njihova ispuštanja.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić na radnom skupu u Mostaru, kojim je obilježen Svjetski dan voda u BiH, najavio je da će 1. januara iduće godine početi primjena Zakona o vodama.

Tako će postojeća javna poduzeća za vodna područja Save i Jadranskog mora biti transformirana u posebne agencije za vode. U izradi je također i Strategija upravljanja vodama Federacije BiH, kao i pripreme za ostvarenje većeg broja projekata za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda naselja.

On je ustvrdio da su donesena podzakonska akta kojima se regulira kvaliteta voda, a da je za vodoprivredu iz ovogodišnjeg proračuna izdvojeno 16 miliona KM, od čega je 12,5 namijenjeno kao pomoć kantonima i općinama za izgradnju i rekonstrukciju objekata vodne infrastrukture.

Ministar Ljubić je spomenuo i Listu prioriteta Prve faze projekta Upravljanja kvalitetom voda (WQM I) u BiH. Njome je na osnovi kriterija bitnih za zaštitu voda procijenjeno i rangirano 160 aglomeracija i naselja u BiH s više od 2.000 stanovnika, odnosno s ukupnim brojem od 2.384.085 stanovnika (794.695 domaćinstava) za izgradnju kanalizacije i prečišćavanje otpadnih voda.

Za ostvarenje tih ciljeva bit će potrebno oko dvije milijarde KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.