{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetski dan turizma 27. septembra

S
26.9.2011. u 14:55
0
0
Svjetski dan turizma 27. septembra
0
Svjetski dan turizma 27. septembra
Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO) i ove godine slavi Svjetski dan turizma, 27. septembar, koji se u 2011. obilježava pod motom “Turizam – Povezujući kulture”.
Proslavljanje Svjetskog dana turizma ima za cilj podizanje svijesti o ulozi i značaju turizma u svijetu te prezentiranje utjecaja turizma na društvene, kulturne, političke i ekonomske vrijednosti širom svijeta.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana turizma, “Turizam – Povezujući kulture”, ima namjeru skrenuti pažnju na ulogu turizma u povezivanju svjetskih kultura, saopćeno je iz Linden - PR & Advertisinga.

Činjenica da je oko 940 miliona turista prešlo međunarodne granice u 2010. godini govori da razni narodi i kulture nikada nisu bili bliži jedni drugima.

Povodom Svjetskog dana turizma, generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon rekao je da je Svjetski dan turizma prilika da se prisjetimo važnosti turizma za globalnu dobrobit.

"Dok putujemo, upoznajemo druge kulture i slavimo ljudsku različitost. Prepoznajmo turizam kao snagu koja kreira tolerantniji, otvoreniji i ujedinjeni svijet", rekao je generalni sekretar UN-a.

Taleb Rifai, generalni sekretar Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO), uputio je poruku u povodu Svjetskog dana turizma, a u kojoj se kaže da je Svjetski dan turizma 2011. svojevrsna proslava uloge turizma u razbijanju barijera među kulturama i promoviranju tolerancije, poštovanja i uzajamnog razumijevanja.

Promoviranje i razvoj turizma radi doprinosa ekonomskom razvoju, međunarodnom razumijevanju, miru, prosperitetu, te univerzalnom uvažavanju ljudskih prava i osnovnih sloboda za sve bit je mandata Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNTWO).

Bosna i Hercegovina se već neko vrijeme smatra jednom od najatraktivnijih turističkih destinacija u dijelu jugoistočne Evrope. O uspjesima turizma u BiH govori podatak da je u za sedam mjeseci 2011. godine ostvareno 389.913 turističkih dolazaka, što je za 4,5 posto više u odnosu na isti period 2010. godine.

U ukupno ostvarenom broju dolazaka, učešće stranih turista je 56,5 a domaćih 43,5 posto. Broj domaćih turista veći je za 0,4 posto, dok je broj stranih turista veći za 7,8 posto u odnosu na prošlu godinu.

Najviše je bilo turista iz Hrvatske, a zatim Srbije, Slovenije, Turske, Italije... Turisti su u BiH u sedam mjeseci 2011. ostvarili 855.025 noćenja, što je više za 6,2 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Svjetski dan turizma 2011. predstavlja svojevrsni poziv svima onima koji su uključeni u sektor turizma da djeluju uz puno uvažavanje kulture koja promovira interkulturalni dijalog, te da povedu računa da i lokalne zajednice u potpunosti učestvuju u projektima i profitiraju od razvojnih mogućnosti turizma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: