|

Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja: Moramo više uložiti u putnu infrastrukturu

Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja: Moramo više uložiti u putnu infrastrukturu
108
Klix.ba
19.11.2017. u 12:06
16
komentara
108

dijeljenja
1/4 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/4 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/4 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/4 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Studenti Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu i članovi Udruženja inženjera saobraćaja i komunikacija BiH danas su na platou ispred BBI Centra obilježili Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja. Istaknuto je da se mora raditi na poboljšanji sigurnosti u saobraćaju, ali i na podizanju svijesti građana.
"Nismo najgori, ali previše je da svaki dan jedna osoba izgubi život u saobraćaju i da imamo 200-300 povrijeđenih. Nažalost, ni ta statistika nije adekvatna. Mladi ljudi gube živote prilikom slijetanja automobila s ceste u rijeku, moramo shvatiti da važnost zaštitnih ograda i moramo u njih uložiti novac. To će pomoći u spašavanju života i spriječiti teže povrede. Najodgovornije za probleme u cestovnom saobraćaju je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH koje je imalo obavezu da napravi akcioni plan sigurnosti u saobraćaju", kazao je Osman Lindov, profesor na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu i predsjednik Udruženja inženjera saobraćaja i komunikacija u BiH.

Istakao je da su Ujedinjene nacije period između 2010. i 2020. godine proglasile dekadom borbe protiv gubitka života u saobraćaju, a da BiH kao članica UN-a povodom toga ništa nije uradila.

"Moramo daleko više raditi na putnoj infrastrukturi, na automobilima, pa ćemo dio problema riješiti i kroz kaznenu politiku", rekao je Lindov.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...