BiH
42

Svjetski dan pošte: BH Pošta odala počast znamenitim ličnostima naše zemlje

Piše: L. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Danas je u Sarajevskoj Vijećnici održana ceremonija proslave Svjetskog dana pošte, a ovom je prilikom otvorena i filatelistička izložba "Znamenite ličnosti BiH na markama BH Pošte" u organizaciji JP BH Pošta d. o. o. Sarajevo.

U čitavom se svijetu 9. oktobar obilježava kao dan osnivanja Svjetskog poštanskog saveza, jedne od najstarijih međunarodnih organizacija. Na ovaj dan, 1874. godine izlaslanici 22 države iz Evrope, Amerike i Afrike u Švicarskoj su potpisali tzv. Bernski ugovor, kojim je ustanovljena prva zajednička konvencija o međunarodnom poštanskom prometu. BiH je punopravna članica Svjetskog poštanskog saveza i kao takva svake godine obilježava 9. oktobra, Svjetski dan pošte.

"Nakon trogodišnjeg mandata aktuelne Uprave uspjeli smo ostvariti sve postavljene ciljeve. U prvoj polovini 2014. godine ostvarili smo rekordnu dobit, a poslovni rezultat BH Pošte od 6,5 miliona KM bruto dobiti za 8 mjeseci u 2014. godini potvrđuje da je BH Pošta danas jedna od najuspješnijih i najstabilnijih kompanija u BiH", istaknuo je generalni direktor BH Pošte, Mujo Butković.

U sklopu ceremonije proslave Svjetskog dana pošte, otvorena je filatelistička izložba "Znamenite ličnosti BiH na markama BH Pošte". Ovu izložbu, koja će biti prikazana i u gradovima širom BiH, otvorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

Ovom je izložbom BH Pošta željela odati počast znamenitim ličnostima Bosne i Hercegovine, pa su se na markicama BH Pošte tako našli: Alija Izetbegović, Mehmedalija Mak Dizdar, Zaim Imamović, Tin Ujević, Nasiha Kapidžić-Hadžić, Hamdija Kreševljaković, Josip Stadler, Vladimir Prelog, Zuko Džumhur, Davorin Popović, Nikola Šop, Hasan Kikić, Skender Kulenović, Isak Samokovlija, Ivo Andrić, Meša Selimović, Aleksa Šantić, Safvet beg Bašagić i brojni drugi.

"Ovo su bili tvorci BiH, kao i borci za njenu samostalnost, naši državnici, nobelovci, akademici, znameniti umjetnici, čuveni gradonačelnici, pjesnici i književnici, osobe koje su svojim djelovanjima dale veliki doprinos bh. književnosti, historiji, arheologiji, umjetnosti, humanitarnom radu, medicini, arhitekturi...", istaknuli su iz BH Pošte.

Naglašeno je kako je misija BH Pošte oduvijek bilo povezivanje ljudi, država i kontinenata, te kako posebnu pažnju žele pokloniti djeci i mladima, te u to ime tradicionalno organizuju takmičenja za najljepšu dječiju markicu, dječiji likovni rad koji će se naći u štampi, kao i takmičenje za izbor najljepšeg pisma za mlade.

Ovogodišnja dobitnica nagrade za najljepšu dječiju markicu je učenica 2. razreda O. Š. "Čelić", Alma Šadić, dok je drugo mjesto osvojila učenica 5. razreda, Irmela Hodžić. Najljepše pismo za mlade napisale su Nataša Milošević iz Mostara, kao i Erna Hukara.

Firme sa kojima BH Pošta ima jako dobru saradnju su BH Telecom i javno preduzeće Elektroprivreda BiH, a na današnjoj je ceremoniji dodijeljena zahvalnica generalnom direktoru BH Telecoma, Nedžadu Rešidbegoviću.