BiH
0

Svjetski dan ljubaznosti u OŠ "Umihana Čuvidina"

Klix.ba
U povodu Svjetskog dana ljubaznosti, koji se obilježava danas, u Osnovnoj školi "Umihana Čuvidina" u Sarajevu podsjetili su na vrijednosti ove vrline.

Učenici su dobili zadatak da naprave podsjetnike u obliku čestitki na koje će nacrtati crtež koji ih podsjeća na ljubaznost. Bili su jako kreativni i ljubaznost povezali sa ljubavlju, prijateljstvom i lijepim ponašanjem. Tako su se na crtežima našla srca, zagrljeni drugovi, cvijeće, životinje, smiješci...

Uz crteže su napisali i poruke poput: "Budimo ljubazni, promijenimo svijet tako što ćemo promijeniti sebe", "Ljubaznost prema drugima donosi osjećaj vlastite sreće", "Ljubaznost je zarazna, zarazimo što više ljudi", "Budi primjer drugima, budi ljubazan", "Uvažavajmo drugačije od nas, jer ljepota je u različitosti", "Lijepa riječ i gvozdena vrata otvara", "Ustupi mjesto starijem", "Upotrijebi magične riječi: Hvala, molim, izvini, izvolite".

Ove čestitke će podijeliti starijima kako bi ih podsjetili na to koliko je ljubaznost bitna u svakodnevnom životu.

"Iako imamo 42 odjeljenja, nastavnici nađu vremena, načina i prostora da realizuju projekte i da kroz njih u učenička srca usade ljubav i toleranciju. Odgojna komponenta koju ima ovaj projekat zaista je važna. Jako je bitno da učenicima usadimo pozitivne ljudske vrijednosti, a ljubaznost je svakako jedna od njih", istakao je direktor škole Aziz Mulahmetović.

U projektu su učestvovali učenici VI-5 i II-3 razreda, a autori i realizatori projekta su Nermina Alihodžić-Usejnovski i Samira Zuko koje istuči da su jako zadovoljne kako su učenici prihvatili ovaj projekt i koliko su kreativnosti pokazali.