BiH
0

Svjetski dan kontracepcije obilježen u Sarajevu i Banjoj Luci

Klix.ba
Asocijacija XY zajedno sa svojom mrežom vršnjačkih edukatora i volontera YSAFE BiH (Youth Sexual Awareness for Europe) , danas je u Sarajevu i Banjaluci kroz promotivne aktivnosti a pod motom "Tvoj život, tvoja budućnost, tvoje tijelo, upoznaj ga" obilježila Svjetski dan kontracepcije.

Trg Krajine kao i Trg Fra Grge Martića u ova dva grada bili su danas ispunjeni sa desetinama volontera i vršnjačkih edukatora Asocijacije XY odnosno YSAFE BiH ujedinjenih u namjeri da bh javnosti, sa posebnim fokusom na mlade prenesu ovogodišnji slogan manifestacije "Tvoj život, tvoja budućnost, tvoje tijelo, upoznaj ga".

Dugogodišnja volonterka u Asocijaciji, Adna Kalajdžisalihović (20) iz Sarajeva kazala je kako je posebno odlučna da na ovaj dan svojim vršnjacima skrene pažnju na važnost kontracepcije.

"Moji vršnjaci, njih čak 44 posto prilikom sastanka sa partnerom/icom koji bi mogao dovesti do seksualnog odnosa prioritet stavljaju na ličnu higijenu, nanošenje parfema, brijanje u odnosu na kontracepciju. Ja želim da svojim doprinosom promjenim ovu poraznu statistiku i zato iz godine u godinu na ovaj dan izlazim na ulicu i promoviram kontracepciju", kazala je Adna.

Gotovo 200 kilometara dalje Adnin prijatelj a ujedno i vršnjački edukator Asocijacije Neven Berendika (18) iz Banjaluke kroz razgovor sa prolaznicima na Trgu Krajine ističe kako se situacija donekle popravila ali kako i dalje biva razočaran kada mu njegovi vršnjaci kažu kako se radije opredjeljuju za metodu prekinutog snošaja nego za kondom.

Kroz informisanje i edukaciju a u okviru navedenog slogana ovogodišnji SDK mladima skreće pažnju na važnost poznavanja vlastitog tijela i donošenja informiranih odluka o upotrebi odgovarajućih kontraceptiva. Da bi se uopće došlo do toga mladi trebaju znati osnovne činjenice o spolnom odnosu, reproduktivnom sistemu, raspoloživim opcijama kontracepcije. Jednako tako važnost obilježavanja ovog dana se reflektuje u sljedećim činjenicama:

  • Svake godine širom svijeta 41 posto od ukupno 208 miliona trudnoća bivaju neplanirane
  • Mladi u dobi između 15 i 24 godine predstavljaju 25 posto od ukupnog broja seksualno aktivnih ljudi na svijetu. Ujedno, oni predstavljaju 50 posto od ukupnog broja novih slučajeva spolno prenosivih infekcija
  • Svake godine upotreba kontraceptiva u razvijenim zemljama prevenira 188 miliona neplaniranih trudnoća.
  • Spolno prenosive infekcije disproporcionalno utječu na djevojke i žene. Svake godine jedna od dvadeset djevojaka dobije bakterijsku infekciju putem seksualnog kontakta.

Svjetski dan kontracepcije predstavlja globalnu kampanju sa misijom da podigne svijest o kontracepciji te, da pruži priliku mladim ljudima da odluke o svom seksualnom i reproduktivnom zdravlju donose na osnovu valjanih i provjerenih informacija.

Pod motom "Tvoj život, tvoja budućnost, tvoje tijelo, upoznaj ga" SDK 2013 se fokusira na potrebi da mladi unaprijed razmisle i da na taj način u svoje planove za budućnost uvrste i kontracepciju kako bi prevenirali neplanirane trudnoće i spolno prenosive infekcije. SDK je redovan godišnji događaj koji se još od 2007. obilježava svakog 26. septembra u godini gdje mnogobrojne zemlje širom svijeta organizuju različite događaje kako bi obilježili ovaj značajan datum a ujedno i pokazali svoju posvećenost u podizanju svijesti o kontracepciji, kao i poboljšanju obrazovanja iz oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja.